Немачка штампа о Албанији: Канабис, оружје, мафија — и преговори са ЕУ

© Sputnik / Костис Нтантамис / Уђи у базу фотографијаГрб Албаније на тргу у Тирани
Грб Албаније на тргу у Тирани - Sputnik Србија
Пратите нас
Док Брисел сматра да је отварање приступних преговора Албаније и Европске уније добар пут, немачка штампа је према тој идеји углавном врло скептична. Између осталог, због организованог криминала.

Дневник „Велт“ поводом посете албанског премијера Едија Раме Берлину пише:

„Рама, номинално социјалиста, који је на власти од 2013, а прошле године је на изборима освојио апсолутну већину, заиста има чиме да се подичи. Привреда бележи раст, Тирана добија бљештаве нове фасаде, у току је хитна реформа правосуђа коју тражи ЕУ. Прошле недеље је Европска комисија препоручила да са Албанијом почну претприступни преговори.

Заставе Еу и Србије - Sputnik Србија
Резултати анкете: Ево ко ће први у ЕУ — Србија, Македонија или Албанија

Има и људи који су скептични када се постави питање да ли би Албанија ускоро требало да постане пуноправна чланица Европске уније, а има их због прича као што је ова: у октобру прошле године државно тужилаштво у Тирани је поднело захтев да се укине имунитет бившем министру унутрашњих послова Саимиру Тахирију.“

Тахиријево име се чуло неколико пута у телефонским разговорима између албанских и италијанских трговаца дрогом које је прислушкивала полиција. Ту су се могле чути реченице као што је: ’Морам Саимиру да дам још 30.000 евра‘, и слично.

Један од осумњичених криминалаца је и Моиси Хабилај. Он је био део криминалне банде која је протеклих година прошверцовала више од 3,5 милиона тона канабиса као и оружје. Он је један од тројице браће који су због својих ’послова‘ познати као и браћа Далтон, а иначе су и даљи рођаци бившег министра унутрашњих послова Тахирија.“

Дневник даље наводи да су браћа Хабилај прелазила грчко-албанску границу „аудијем А8“ који је био пријављен на поменутог министра.

„Када су постале гласне оптужбе да министар ставља свој аутомобил на располагање трговцима дрогом, јер се гранична полиција не усуђује да претреса приватно возило министра, Тахири је тврдио да нема никакве односе са браћом Хабилај, као и да је продао аутомобил када је постао министар, али да се више не сећа коме.

Плажа у Албанији - Sputnik Србија
Албанија: „Плаже смрти“ за туристе са Косова

То је један од оних случајева који кваре имиџ Албаније у остатку Европе. Сумња да се привреда у држави налази у рукама организованог криминала чији пипци сежу до самог врха Владе до данас није потпуно уклоњена.

У Албанији човек мора да склопи мозаик од многих делова који изгледају као да не иду заједно. У бљештавим солитерима који настају у центру града луксузни станови се нуде за цене које се плаћају у западноевропским метрополама. Како то функционише када знамо да просечна плата износи 330 евра месечно — права је загонетка.“

„А када позовете неког ко је изградио зграду и изразите интересовање, рећи ће вам: ’Сви станови су већ продати‘, објашњава албански политиколог Илир Калемај. „Одакле новац? То нико не може поуздано да објасни, али вероватно је да највећим делом потиче од криминалних активности“, додаје тај стручњак.

„Ако ствар позитивно формулишемо, можемо рећи да је Албанија једно врло динамично прелазно друштво“, пише Велт.

„Албански премијер Еди Рама је своју посету Ангели Меркел упоредио са аудијенцијом код папе“, пише „Меркише алгемајне цајтунг“ и додаје:

„Тренутно се у Европској унији дискутује треба ли да почну претприступни преговори са Албанијом — Европска комисија то препоручује, баш као и председник Савета ЕУ Доналд Туск, али међу чланицама Европске уније постоји велика скепса према Албанији.“

Амбасада Албаније у Хагу - Sputnik Србија
Афера „свевидеће око“: Зашто Албанија сели амбасаду баш поред суда за злочине ОВК

А минхенски дневник „Зидојче цајтунг“ преноси занимљиве речи албанског премијера: „Када би у Немачкој само канцеларка одлучивала, не би било много проблема“, рекао је мислећи на отварање претприступних преговора, али је при томе додао: „У Бундестагу има посланика који морају бити убеђени на основу чињеница и резултата“.

Лист је навео и Рамине речи да, ако Албанији не буде понуђена конкретна перспектива приступа, може да дође до нових таласа емиграције из те земље, при чему је закључио да је „Албанија најпроевропскија земља Европе“.

Дојче веле, РТРС

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала