Близу 800 терориста са Западног Балкана се придружило ДАЕШ-у

© AP Photo / FileТерористи ДАЕШ-а
Терористи ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да се, према подацима Европола, близу 800 терориста са простора Западног Балкана до сада придружило ДАЕШ-у на Блиском истоку.

Стефановић је то рекао у Русији на састанку високих представника за питање безбедности, наводећи да је тероризам данас постао суровији, а терористички напади далеко насилнији, као и да су терористи изградили финансијске мреже које их чине самоодрживим.

Он се посебно осврнуо на регион Западног Балкана за који је рекао да представља значајан простор за регрутовање чланова и симпатизера ДАЕШ-а који се боре у Сирији и Ираку.

Паљење манастира на КиМ - Sputnik Србија
Малагурски: Ред је да и ДАЕШ уђе у Унеско (видео)

„Према подацима Европола близу 800 терориста са простора Западног Балкана до сада се придружило ДАЕШ-у на Блиском истоку. Од тога, највећи део бораца долази из БиХ и са територије самопроглашеног Косова“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, посебан изазов за Србију представља сложена безбедносна ситуација у нашој јужној покрајини, која је позната по значајном броју екстремиста повезаних са ДАЕШ-ом, али међународна заједница, која има активну улогу на Косову, нажалост до сада је углавном игнорисала ову чињеницу.

Он је објаснио да је кључни сегмент борбе против тероризма у Републици Србији, имајући у виду да је то глобални феномен, интензивна и континуирана сарадња са другим државама и релевантним међународним организацијама.

„Србија препознаје неколико безбедносних ризика у вези са тероризмом. Пре свега, то је проблем бораца ДАЕШ-а који потичу из Србије, а који су тренутно у Сирији и Ираку, или су се вратили кући. Недавно је у Србији група од седам терориста који су се борили за ДАЕШ, али су такође били укључени у регрутовање нових бораца и финансирање њихових трошкова, осуђени су на кумулативну казну од 67 година затвора, што илуструје одлучност државе да се суочи са овим изазовом“, рекао је он.

Како каже, шаље се чврста порука потенцијалним терористима да наша држава неће толерисати никакав облик екстремизма.

На састанку у Русији министар Стефановић је рекао да је једна од одлика модерног глобалног тероризма његова повезаност са организованим криминалом.

„Спона између криминала и тероризма је потпуно нова појава и неке терористичке организације зарађују знатне количине новца од трговине дрогом или људима. На пример, Европол процењује да се до 40 одсто терористичких акција у Европи делимично финансира криминалом“, рекао је министар.

Према речима Стефановића, свеукупне промене које су трансформисале глобални тероризам довеле су до тога да он постане највећа безбедносна претња.

Министар одбране Александар Вулин у Москви - Sputnik Србија
Вулин: Униполарни свет Србе изабрао за непријатеље

„Иако је јасно да ће и даље много више људи страдати у саобраћајним незгодама, него од руку терориста, сам ужас на сликама и снимцима терористичких напада и експлицитног насиља које га прати, учинили су светску политичку и безбедносну сцену потпуно промењеном. Вероватно ће то бити случај и у будућности“, сматра Стефановић.

На крају излагања, српски министар је рекао да је Србија унапредила политику борбе против тероризма у последњих неколико година и да делује доследно и одговорно у обављању својих дужности на пољу имплементације Резолуција УН о борби против тероризма.

„Србија, као централна земља Балкана, свесна је своје позиције и улоге и наставиће да гради капацитете како би осигурала регионалну безбедност и ефикасну борбу против тероризма, укључујући побољшање сарадње и координацију са свим земљама региона, али и света, у борби против терористичких претњи“, закључио је Стефановић.

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала