Нови рат би нас докрајчио, мир је потребан као лек

© Sputnik / Aлександар МилачићДрамски писац Душан Ковачевић
Драмски писац Душан Ковачевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија мора да се брани ако затреба, али више не сме да буде испровоцирана да уђе у нови сукоб, јер оно мало што је изграђено после разарања 1999. срушиће се за једну ноћ и следећи рат би био крај и наше земље и народа, каже драмски писац Душан Ковачевић.

„Ми смо мала земља, сиромашна и нејака у односу на силе које нам прете. Само нас памет може сачувати, онолико је имамо. Памет пре оружја“, рекао је Ковачевић за празнични троброј „Вечерњих новости“.

Сад, Велика Британија, Србија и Француска - илустрација - Sputnik Србија
„Америчке пудлице“: Појачана „фронтална“ акција Лондона и Париза против Србије

Позиција Србије данас је тешка и изузетно компликована што, како објашњава, значи да мора да прибегне политици „прагматичних компромиса“.

„Дипломатија је од пресудног значаја за наш опстанак. А то лако може да се израчуна чињеницом да смо у окружењу са око 30-40 милиона потенцијалних непријатеља које окупља НАТО“, каже Ковачевић.

Он истиче да је од пресудне важности да буде мир, те да се све остало може поднети и решити.

„Мислим да је ова година судбоносна битка за нас, да ће се одлучивати шта ће се догађати и са нашом земљом и са будућим генерацијама. Било би добро и паметно ако бисмо се око најважнијих проблема договорили да их решавамо сви заједно. Свађе нас воде у пропаст, као много пута раније. Надам се да ћемо се призвати памети“, наводи он.

На питање чему Србија може да се нада када је реч о Косову, Ковачевић каже да је Косово постало међународни проблем, велика политичка игра великих сила.

„Са Косовом се тргује, поткусурава, са Косовом се разрачунавају моћне државе. Косово је постало карта којом се игра. Ми можемо да се чувамо да не направимо некакав погрешан потез у целој тој причи“, каже Ковачевић.

Према његовим речима, председник Александар Вучић зна, вероватно, шта нам се нуди, шта се тражи, шта се хоће и шта се неће, шта ће бити ако пристанемо и не пристанемо, шта су тихе и гласне претње, шта је истина и шта је лаж.

„Косово ће једног дана доћи пред народ Србије. И биће питање или-или. И ми ћемо одлучивати између ’или-или‘, и вероватно, одлучићемо се за — ништа. Зато понављам појам ’прагматичног компромиса‘ као једног од могућих почетака за решавање наше тешке болести“, каже он.

Српски цариник оверава документа - Sputnik Србија
Србији подижу рампу најмоћније силе, али јој нешто недостаје

Ковачевић сматра да није тачно да је Србија напредовала у Југославији и имала економски успех, наводећи да је имала најгоре путеве иако је заузимала највећи простор.

„А земља без добрих путева је ружна земља. Сад се мора све надокнадити, цео 20. век у ком смо били у шест ратова, када је све порушено и уништено“, рекао је он.

То, додаје, не може да се надокнади преко ноћи, потребно је наредних 20-30 година да би се земља довела у ред, да би могло да се каже да је Србија лепа и лепо уређена земља.

„Онај ко мисли да то може преко ноћи, за три или пет година, грдно се вара. А све што причамо и што желимо, можемо учинити само у миру. Мир је Србији потребан као лек“, казао је он.

Не желећи да предвиђа којом брзином можемо да обновимо земљу и да се озбиљно усправимо, Ковачевић каже да је чињеница да смо „налик на стара кола“.

„Све је отказало, а сада треба или све поправити део по део, или купити нова кола. Пошто немамо могућности да купимо нову државу као нова кола, морамо да поправљамо део по део, а то је процес, мораће да кошта и трајаће дуго“, рекао је он.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала