Председник Аустрије: Стратегија ЕУ за Балкан амбициозна, али могућа

© REUTERS / Leonhard FoegerАлександер ван дер Белен
Александер ван дер Белен - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Аустрије Александар ван дер Белен оценио је данас у Софији да је стратегија за проширење ЕУ са роком до 2025. за пријем земаља Западног Балкана амбициозна, али остварљива.

Ван дер Белен, који се налази у посети Бугарској, рекао је на конференцији за штампу да је за реализацију перспективе до 2025. године потребна „добра воља на обема странама“.

„Србија и Црна Гора су две земље на ’првој линији фронта‘, али најпре морају да се реше конфликти, као што је на пример онај између Србије и Косова, или отворена гранична питања“, нагласио је шеф аустријске државе.

Окови - Sputnik Србија
Србија овим потезом може да почне ослобађање из окова

Председник Бугарске Румен Радев, такође, је подвукао да пре могућег приступања ЕУ земље региона морају да реше „старе проблеме“.

„ЕУ не може себи да приушти да увезе нове проблеме“, поручио је он, додајући да не жели да предвиђа никакве датуме или рокове.

„Најважније је да даље радимо на европској перспективи“, подвукао је Радев.

Указао је да је Бугарска за време свог председавања већ обавила доста посла и фокус Уније усмерила поново на Западни Балкан.

Приступна перспектива Србије и Црне Горе, поред „шкакљивих тема“, као што су косовско питање или Турска, биле су на дневном реду разговора бугарског премијера Бојка Борисова и председника Аустрије.

Иначе, Аустрија у другој половини ове године председава ЕУ, а најављено је у Бечу да ће један од приоритета бити даље приближавање земаља Западног Балкана Унији.

Танјуг

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала