Вучић открио која је једина права препрека Србије на путу ка ЕУ

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да косовско питање остаје велика препрека на путу Србије ка чланству у Европској унији и позвао Приштину на уступке.

„Једини велики проблем који видим као праву препреку на нашем европском путу јесте косовско питање“, рекао је Вучић у интервјуу за АФП који је пренео „Јаху њуз“.

У тексту се наводи да Србија, која се нада да ће у ЕУ ући 2025. када и Црна Гора, одбија да призна независност коју је Приштина прогласила 2008. и на Косово гледа као на своју јужну покрајину и да је Брисел јасно ставио до знања Београду и Приштини да се приступање ЕУ неће десити све док се односи не нормализују правно обавезујућим документом.

Ход по жици - Sputnik Србија
Време за акцију: САД и ЕУ на Балкану, Србија хода по жици

„На крају крајева, све се односи на Косово, око тога да ли ћемо моћи то да учинимо или не. И наравно, више се односи на Србе, али такође и на другу страну, и они морају да добију снажну поруку од ЕУ и Запада да и они морају да начине одређене уступке“, поручио Вучић у интервјуу вођеном на енглеском језику који су пренели француски и други светски медији.

У тексту се подсећа да је дијалог у Бриселу „закочен“ пошто Приштина није дозволила српској мањини на Косову да формира заједницу општина у којој чине већину.

Наводи се да је српски председник оценио да косовски Албанци нису спремни на било какве уступке.

„Они мисле да је време да Србија призна пуну независност Косова и то је то. Да не треба да чине ништа у вези са Србима, у вези са Србијом и да само треба да чекају. Ја нисам спреман да причам о конкретним појмовима, али они морају да начине одређене уступке у правом смислу те речи. Уколико су спремни на то, можемо нешто да постигнемо, уколико нису спремни, то ће бити веома лоше вести за све нас“, казао је Вучић.

У тексту се наводи да је министар спољних послова Србије Ивица Дачић међу онима који су предложили етничким Албанцима размену насељене јужне српске територије за север Косова, где су Срби већина, и подсећа да Вучић никада није јавно подржао ту идеју.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић током седнице Савета безбедности УН. - Sputnik Србија
Дачић у УН разобличио опасне намере Приштине

Наводи се да је међународна заједница ову идеју окарактерисала као опасну, али да је Вучић за АФП рекао да је „најопасније имати замрзнути сукоб зато што би једног дана неко могао да га одмрзне“.

„Ја слушам да на Западу причају да би то било најгоре решење зато што би отворило Пандорину кутију, али су западне земље отвориле Пандорину кутију пре 10 година признавањем Косова као независне државе“, казао је Вучић.

У тексту се наводи да ће, поред решавања косовског питања, за улазак у ЕУ од Србије бити затражено да усклади спољну политику са 28-чланим блоком, укључујући и део који се односи на блиског српског савезника — Русију.

Подсећа се да је Вучић у више наврата поновио да Србија неће следити ЕУ у увођењу санкција Русији и оцењује да српски председник не делује забринуто у вези са линијом ЕУ према Русији.

„Морамо да се ускладимо са политиком ЕУ непосредно пре уласка у Европску унију, а по најбољем сценарију за нас, то ће бити у року од седам година и надам се да ће до тада у свету бити потпуно другачија ситуација“, казао је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала