Како је могуће да се „сећамо“ ствари које се никада нису догодиле?

CC0 / pixabay / Уплакан мушкарац.
Уплакан мушкарац. - Sputnik Србија
Пратите нас
Наше сећање је несавршено: сећамо се неких тренутака, док друге заборављамо. Понекад се чак „сећамо“ ствари које се никада нису догодиле - феномен који истраживачи називају „лажно сећање“.
Заљубљени пар поред мора - Sputnik Србија
Секс и сан су најважнији за осећај среће и благостања, новац је небитан

Претходне студије показале су да спавање игра улогу у формирању лажних сећања, а у недавној мини-студији истраживачи су као потенцијалног кривца открили одређени аспект сна. 

„Слип спиндлс“ су брзе експлозије активности мозга током спавања, према студији објављеној у децембру у часопису „Неуропсихологија“. Оне се јављају у стадијуму 2, једном од лакших стадијума сна, који је дефинисан успореном брзином откуцаја срца и непомерањем очију.

Да би проучили како могу играти улогу у стварању лажних сећања, истраживачи су у истраживање укључили 32 одморна студента, који не уносе кофеин. Учесницима је било приказано неколико речи — све су се односиле на исту тему — пре него што су их прикључили на полисомнографски уређај, који прати активности мозга током спавања.

Учесници су затим случајно додељени једној од две групе: групи за спавање или будној групи.

Групу за спавање су послали у собу с креветом, док је будној групи речено да гледа документарац о природи или цртани филм „Мистер Бин“. Уређај полисомнографије забележио је активност мозга како би се осигурало да дремајућа група заправо спава, а не само лежи у кревету.

Након додељених активности, свим учесницима поново су приказане речи, а затим су били упитани да ли су их претходно видели. Неке речи биле су понављања из прве сесије, али су неке биле нове. Штавише, истраживачи су убацили неке речи као „мамац“, које су се односиле на исту тему, али претходно нису биле приказиване. 

Снови - Sputnik Србија
Овај трик ће вам помоћи да сањате оно што желите

Истраживачи су открили да су студенти који су дремали били рекли да су већ видели те речи, стварајући лажне успомене. Налази су били у складу с очекивањима истраживача, што су предвидели на темељу претходних студија.

Истраживање је показало и да је десна страна мозга код дремача била осетљивија на „мамац“ речи или лажне успомене од леве, пише „Радио Сарајево“.

На пример, део сна (слип спиндлс) могао је да промовише реч „спавати“, говорећи мозгу да се сећа тога од пре, јер то иде заједно с општим језиком речи које је претходно видео, као што су „кревет“, „сан“, „дремање“…

Ова студија ипак не даје довољно доказа да бисмо могли несумњиво рећи да десна страна мозга превладава у стварању лажних успомена током спавања.  

Радио Сарајево

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала