Почиње да ради Комисија за утврђивање последица бомбардовања, ово јој је први корак

Пратите нас
После одлуке Народне скупштине да се формира Комисија за утврђивање последица бомбардовања, направљен је први корак. Предложени су чланови тог тела и, како кажу, чим посланици потврде састав, почеће да раде.
Ф-117 у бомбардовању Југославије 1999. године - Sputnik Србија
Потез Србије унервозио Запад: Скот доказује да је уранијум – еликсир живота

„Након конституисања Комисије за утврђивање последица бомбардовања, одржаћемо састанак са релевантним институцијама“, рекао је председник комисије др Дарко Лакетић. Прва локација коју ће обићи биће општина Врање.

За заменика председника Комисије предложена је посланица СНС Ивана Стојиљковић. Из исте партије у комисији би могао да се нађе и Милован Дрецун. Из редова СПС предложена је посланица Данијела Стојадиновић, из ДС Гордана Чомић. Као представник Двери предложен је посланик Драган Весовић, а радикала Дубравко Бојић. Њих је предложио председник Комисије др Дарко Лакетић.

„Парламент је живо тело, састоји се од различитих странака. Мислим да такав начин рада и избор чланова одражавају жељу да се дође до праве истине. Мислим да страначко тело није добро. Очекујем различита мишљења“, рекао је Лакетић гостујући у Дневнику Радио-телевизије Србије и истакао да је важно да суштински сви теже истини. 

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић - Sputnik Србија
Маја Гојковић: Доказаћемо последице бомбардовања осиромашеним уранијумом

Нагласио је да није дуго чекао да изнесе предлог састава Комисије јер се већ предуго чекало.

„Дуго се чекало, та комисија је раније требало да буде формирана, још у периоду претходних власти“, истакао је Лакетић.

Указује да ће након конституисања комисије бити одржан састанак са свим представницима релевантних институција. Затим ће ићи на терен.

„Као што сам рекао у парламенту, следе обилазак и потврђивање локација“, рекао је Лакетић и истакао да ће ићи и на Косово и Метохију, у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244.

Прва локација коју ће обићи биће општина Врање и то девет локација које су дефинисане као контаминиране.

Рок за подношење првог извештаја је 2020. година. Комисија ће радити по узору на италијанску, која је доказала да су многи војници који су боравили на КиМ оболели од малигних болести.

РТС

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала