Шведско пиво од воде из канализације

Пратите нас
Стара теорија да је за добар укус пива пресудан квалитет воде која се користи за његову производњу, после најновије вести из Шведске можда и — падне у воду. Пречишћавањем воде из канализације направили су пиво. Кажу, исто као плзенско.

„Нисмо могли да одолимо изазову“, рекао је представник пиваре објашњавајући како су се одлучили да направе нови производ који ће, како сматрају, подићи свест о глобалном проблему несташице воде за пиће.

„Пу:рест“ је прво шведско пиво настало из пречишћене канализационе воде, које је произвела стокхолмска пивара „Нија Карнегибригерит“ у сарадњи са Шведским институтом за животну средину.

Необично издање једног од омиљених пића у свету направљено је у нади да ће то подићи свест о томе да на планети нема довољно воде за пиће и да је неопходна технологије за пречишћавање отпадних вода која би их претворила у ону која ће потећи водоводом.

Призор снимљен на реци Колубари, који изазива ужасавање и револт посматрача - Sputnik Србија
Да ли је ово европски: Срби пију реке у које се улива канализација

Према тврдњама креатора пива из отпадних вода, идеја је да се избегну предрасуде, јер су многи и даље скептични када је у питању пречишћена отпадна вода, упркос савременој технологији која то чини савршено.

Вода која је састојак новог пива је са локације за пречишћавање отпадне воде која је под контролом Шведског института за животну средину и користи низ бројних мера за пречишћавање. Након ригорозних тестова квалитета, вода је испоручена у пивару, где је, како кажу, након четири недеље „пиво попут плзенског“ угледало светлост дана.

Крис Тургесон из шведске пиваре је рекао да компанија није могла да одоли изазову када се суочила са предлогом Шведског института за животну средину. Према његовим речима, било је природно пробати пиво „Пу:рест“, којe је компанија описала као „органско и кристално чисто пиво“.

У његов квалитет љубитељи пива у Шведској моћи ће да се увере већ од јула. Реч је, додуше, о ограниченој количини „Пу:реста“, који ће моћи да се купи у ланцу продавница алкохолних пића „Системболагет“ а „пиво из канализације“ ће моћи да се проба и у појединим пабовима и на одабраним фестивалима, попут оног „Укус Стокхолма“.

Вест о новом пиву, наравно, није могла да прође без занимљивих и духовитих коментара јавности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала