Берлин узалуд чека од Лондона доказе о кривици Русије у случају „Скрипаљ“

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаСолсбери у Великој Британији где су отровани Сергеј и Јулија Скрипаљ
Солсбери у Великој Британији где су отровани Сергеј и Јулија Скрипаљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Берлин и даље узалудно чека од Велике Британије доказе који би потврдили да је за тровање бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља и његову кћерку Јулију одговорна Русија, наводи немачки телевизијски канал „Ерсте“. Протеривање руских дипломата из низа земаља, међу којима је и Немачка, због тога изгледа крајње сумњиво, закључује немачки „Ерсте“.

На затвореној седници специјалног парламентарног комитета Бундестага у среду је закључено да Велика Британија још није представила доказе који би потврдили да је у напад на Скрипаље отровном хемијском супстанцом А-234 умешана Русија. Утврђено је само да је реч о отрову „новичок“ који се производио у Совјетском Савезу, наводи „Ерсте“. 

Седиште полицијског штаба Британске градске полиције,познат као Скотланд јард, у Лондону - Sputnik Србија
Скотланд јард испитао преко 900 сведока у „случају Скрипаљ“

Британске власти још нису успеле да потврде да је употребљена супстанца руског порекла или да је Кремљ одговоран за напад. Како се наводи у тексту, немачке обавештајне службе такође немају никакве доказе из сопствених извора на основу којих би могли да се изведу одговарајући закључци. 

Недуго након Јулије Скрипаљ из болнице је отпуштен и њен отац Сергеј, наводи „Ерсте“. Јулија је недавно у Великој Британији дала кратку изјаву пред камерама: саопштила је да још не може да верује да је њен отац био жртва таквог напада, а да је њен опоравак био спор и мучан.

Лекари у клиници у Солсберију, који су били задужени за њихово лечење, навели су да је опоравак Скрипаља чудо, јер су првобитно мислили да пацијенти неће преживети. 

„Ерсте“ подсећа да су многи медији, укључујући немачке, раније писали о томе да хемијска супстанца која је употребљена током напада није постојала само у Русији.

Деведесетих година руски научници су специјалним службама Немачке предавали пробне примерке „новичока“. Од тада је познато да је супстанца изнета изван граница Русије, и то у земље Запада. Коме је још могла да падне у руке није јасно, пише „Ерсте“. 

Понашање британске владе, како се наводи, доводи Берлин у ситуацију у којој је принуђен да захтева разјашњење. 

Отровна супстанца идентификована је као „новичок, али нема никаквих доказа који воде у Русију, а још мање у Кремљ. Одлука о протеривању руских дипломата самим тим је још сумњивија, закључује „Ерсте“. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала