Усијање у Грузији: Специјалци испред зграде парламента, претучена посланица?

© REUTERS / David MdzinarishviliПолиција испред зграде парламента током протеста у Тбилисију
Полиција испред зграде парламента током протеста у Тбилисију - Sputnik Србија
Пратите нас
У центру Тбилисија полиција је испред парламента ухапсила неколико чланова опозиционе партије Јединствени национални покрет и демонтирала шаторе које су успоставили демонстранти.

Ситуација у близини зграде парламента се усијала, мобилисане су бригаде специјалних одреда и стотине полицајаца.

​Према информацијама телевизије „Рустави 2“, притворена је опозициона посланица Ника Мелија. Демонстранти су изјавили да се полиција физички обрачунала са Мелијом.

Протесте иницирао отац убијеног тинејџера

Крајем маја у Грузији су почели протести. Протесте је иницирао Заза Саралидзе, отац 16-годишњег тинејџера убијеног зимус у тучи у центру Тбилисија. Он сматра да је тужилаштво необјективно спровело истрагу о овом случају и да покрива једног од учесника инцидента, сина бившег службеника тужилаштва. Крајем маја, суд је ослободио једног од оптужених, а другом је ублажена оптужба.

Протести у Грузији - Sputnik Србија
Грузија: Хиљаде демонстраната захтева оставку Владе

Након што су почели протести, Министарство унутрашњих послова наставило је поново да истражује случај. У оквиру истраге ухапшене су две особе, од којих је један бивши запослени у канцеларији државног тужилаштва, Мирза Субелијани. Његов рођак био је један од учесника туче.

Демонстранти су тражили да се до 10. јуна пронађу починиоци и у недељу су наставили протестне акције. Саралидзе је изјавио да ће провести ноћ у шатору у улици Руставели све док министри не дају оставку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала