Нови правилник о декларисању хране биће од великог значаја за потрошаче, пре свега оне који воде рачуна о здравој исхрани. Нутритивна таблица на сваком од прехрамбених производа најмање ће морати да садржи проценат масти, шећера и соли, а то су за здравље најбитнија својства сваког производа која потрошаче опредељују при његовој куповини, каже за Спутњик председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић.
Према том правилнику, у чијој изради је учествовао и НОПС, све фирме у Србији које производе и декларишу прехрамбене производе од 15. јуна ће морати да на декларацији наведу енергетску вредност производа. Конкретно то значи количину масти, засићених масних киселина, угљених хидрата, шећера, протеина и соли.
Производи декларисани „по старом“, који се већ налазе у магацинима, моћи ће да се нађу на рафовима трговина до истека рока трајања, а најкасније до 31. децембра ове године.
Паповић истиче да је мотив за ново декларисање прехрамбених производа пре свега било здравље потрошача.
„Имате пилеће месо и пилеће месо. У једном је мало више воде у другом мало више протеина. Није то било опредељујуће, већ проценат соли, шећера и масти“, објашњава Паповић.
Сада је, додаје он, одговорност на надлежним инспекцијским органима да се види прави ефекат новог декларисања.
„Инспекција мора да буде активна, на њима је пуна одговорност, а на потрошачима је да јављају о свим неправилностима. Имају наш сајт, нашу фејсбук-страницу, друштвене мреже. Оно што уоче на терену, треба да нам пошаљу и ми ћемо се трудити да са тржишта буду повучени производи код којих буду утврђене неправилности. Морамо да укажемо на несавесне произвођаче“, каже председник НОПС-а.
Биће ту покушаја преваре, неко ће намерно хтети да смањи проценат соли, масти, шећера, каже саговорник Спутњика.
Објашњавајући кога сматра несавесним произвођачима, он каже да је реч о онима који ваљано не означе производ, који на нутритивној таблици не означе оно што је најважније или да то назначе ситним словима.
„Ми смо чак предлагали да се, попут семафора, црвеном, жутом и зеленом бојом означи проценат масти, соли и шећера у производу, али нам то није прошло“, рекао је Паповић. Црвена боја, према том предлогу, била би знак да производ садржи проценат једног од три по здравље најважнија својства изнад прихватљиве границе.
На питање колико је ново декларисање битно извозницима хране и да ли је оно усклађено са декларацијама какве су у ЕУ, Паповић указује да је нови правилник, као и онај досадашњи, усаглашен са прописима и директивама ЕУ.
„Ипак, не радимо ми то због Европе, да би европски потрошач био заштићенији. То радимо због нас самих“, каже председник НОПС-а за Спутњик.