Други Јерусалим у турском Мардину: Спутњик вас води до древног споменика (фото)

© Sputnik / Sertaç KayarПровинција Мардин, која се налази на југоистоку Турске, на граници са Сиријом, сматра се битним центром православља у земљи. Овде се налази више од двеста православних цркава и манастира, који припадају Антиохијском патријархату.
Провинција Мардин, која се налази на југоистоку Турске, на граници са Сиријом, сматра се битним центром православља у земљи. Овде се налази више од двеста православних цркава и манастира, који припадају Антиохијском патријархату. - Sputnik Србија
Пратите нас
Спутњик вас води до зидина древног споменика сиријске православне цркве, до манастира Мор Авген. Историја овог места траје чак 1.700 година. Манастир који се налази у подножју планине Мардин, у турској провинцији, локално асирско становништво сматра другим Јерусалимом.

© REUTERS / Sertaç KayarСвојом упечатљивом, оригиналном архитектуром и вишевековном историјом овај религиозни споменик привукао је мноштво ходочасника и туриста из целог света.
Својом упечатљивом, оригиналном архитектуром и вишевековном историјом овај религиозни споменик привукао је мноштво ходочасника и туриста из целог света. - Sputnik Србија
Својом упечатљивом, оригиналном архитектуром и вишевековном историјом овај религиозни споменик привукао је мноштво ходочасника и туриста из целог света.
© Sputnik / Sertaç KayarМор Авген, чије зидине на неким местима достижу и до 900 метара, један је од шест манастира сиријске православне цркве који и даље активно раде.
Мор Авген, чије зидине на неким местима достижу и до 900 метара, један је од шест манастира  сиријске православне цркве који и даље активно раде. - Sputnik Србија
Мор Авген, чије зидине на неким местима достижу и до 900 метара, један је од шест манастира сиријске православне цркве који и даље активно раде.
© Sputnik / Sertaç KayarЛокално асирско становништво сматра манастир Мор Авген „другим Јерусалимом“.
Локално асирско становништво сматра манастир Мор Авген „другим Јерусалимом“. - Sputnik Србија
Локално асирско становништво сматра манастир Мор Авген „другим Јерусалимом“.
Сиријска оријентално-православна црква је једна од аутокефалних оријентално-православних црква. Упркос старим христолошким разликама, данас је Сиријска оријентално-православна црква обновила теолошки дијалог са црквама васељенског православља, што је довело до успостављања међусобне сарадње и добрих односа.

© Sputnik / Sertaç Kayar Историја православља у овом региону Турске повезана је са Асирцима, који данас живе на територији савременог Ирака. Асирија је постојала готово две хиљаде година и била је уништена у 7. веку пре нове ере. Али за разлику од многих других народа тог времена, Асирци су очували етнос, а фактор који је омогућио консолидацију је прихватање хришћанства.
Историја православља у овом региону Турске повезана је са Асирцима, који данас живе на територији савременог Ирака. Асирија је постојала готово две хиљаде година и била је уништена у 7. веку пре нове ере. Али за разлику од многих других народа тог времена, Асирци су очували етнос, а фактор који је омогућио консолидацију је прихватање хришћанства. - Sputnik Србија
Историја православља у овом региону Турске повезана је са Асирцима, који данас живе на територији савременог Ирака. Асирија је постојала готово две хиљаде година и била је уништена у 7. веку пре нове ере. Али за разлику од многих других народа тог времена, Асирци су очували етнос, а фактор који је омогућио консолидацију је прихватање хришћанства.

Настала је након Халкидонског сабора 451. године, а коначну структуру добила је током 6. века. Од тада је познатија као Јаковитска црква, по епископу Јакову Барадеју који је одиграо значајну улогу у њеној јерархијској организацији.

© Sputnik / Sertaç KayarМор Авген, чије зидине на неким местима достижу и до 900 метара, један је од шест манастира сиријске православне цркве који и даље активно раде.
Мор Авген, чије зидине на неким местима достижу и до 900 метара, један је од шест манастира  сиријске православне цркве који и даље активно раде. - Sputnik Србија
Мор Авген, чије зидине на неким местима достижу и до 900 метара, један је од шест манастира сиријске православне цркве који и даље активно раде.

После прогонства из Антиохије, црква премешта своје седиште у Мардин (данашња Турска), затим у Хомс (Сирија), а 1959. године у Дамаск.

У богослужењу користи Литургију Светога Јакова на сиријском језику.

© Sputnik / Sertaç KayarМанастир Мор Авген је 1970. је затворен након смртни настојника, али је 2011. године поново отворио своје двери за посетиоце и ходочаснике.
Манастир Мор Авген је 1970. је затворен након смртни настојника, али је 2011. године поново отворио своје двери за посетиоце и ходочаснике. - Sputnik Србија
Манастир Мор Авген је 1970. је затворен након смртни настојника, али је 2011. године поново отворио своје двери за посетиоце и ходочаснике.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала