ЕУ нуди шест милијарди евра Африци за заустављање миграната?

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Избеглице .
Избеглице . - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија би могла да плати шест милијарди евра северноафричким државама за пружање уточишта мигрантима који желе да дођу у Европу, изјавио је европски комесар за буџетска питања Гинтер Етингер.
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Меркелова: ЕУ потребни споразуми са земљама из којих долазе мигранти

Чланице ЕУ су у спору око тога како решити мигрантску кризу, а то ће бити главно питање на сусрету европских званичника крајем ове недеље.

Једна од идеја која се разматра јесу такозване „тачке искрцавања“ у којима би затражени азили били процесуирани на територију Северне Африке, пре него што би мигранти ступили на европску територију.

„ЕУ би финансирала такав план, а шест милијарди евра у наредним годинама су „врло реалистична бројка“, навео је Етингер, преноси „Индекс.хр“.

ЕУ је 2016. године толико обећала и Турској, која је заузврат пристала да буде домаћин избеглицама које би у противном наставиле свој пут у Европу.

„Кад год блок може да пронађе државе или партнере који могу сарађивати, ЕУ ће финансирати основне потребе за мигранте попут воде, санитарних чворова, склоништа, одеће, хране и образовања у ’затвореним селима‘“, истакао је Етингер.

Он је посебно споменуо Либију, Тунис и „друге државе“ севера Африке.

„Ниједна северноафричка влада до сада није исказала спремност да буде домаћин тој инфраструктури, али разговори су у току с Међународном канцеларијом за миграције и УНХЦР-ом“, објавила је Комисија.   

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала