Шеста нота о повлачењу признања Косова

© Tanjug / Димитрије ГолМапа држава које нису признале Косово
Мапа држава које нису признале Косово - Sputnik Србија
Пратите нас
Још једна земља повукла је признање косовске независности, изјавио је потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он није хтео да каже која држава је у питању, јер још није стигло званично обавештење.

Дачић је на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова рекао да кад год нека земља повуче признање независности Косова, у ту државу оду дипломате са Запада и косовски министар спољних послова Косова Беџет Пацоли да је убеђују да не повлачи признање.

Либерија - Sputnik Србија
Либерија повукла признање Косова

Шеф српске дипломатије је казао да је пре два дана добио ноту имејлом да је једна земља повукла признање Косова, односно „признала да је погрешила“, а да очекује да следеће недеље та нота буде достављена у најближу амбасаду Србије.

Министар је открио да је та држава пре око шест година признала независност Косова, да је пет пута већа од Србије и да није из Африке, а додао је да очекује да ће Пацоли покушати да установи која је то земља.

Дачић је оценио да то показује да још ништа није готово у вези с Косовом и да је Пришини боље да „што пре прихвати компромис“.

Он је истакао да се на државе које су донеле одлуку да повуку признање независности Косова врши велики притисак.

Истог дана када је објављена нота Либерије да повлачи признање независности Косова, САД и друге западне земље су вршиле притисак на либеријског председника Џорџа Веу и тражиле да прими Пацолија, нагласио је министар.

Дачић је рекао да очекује да ће наредних месеци број држава које су признале Косово пасти испод 100.

„Они (Косово) говоре о 115, 116 земаља — то је фатаморгана“, казао је Дачић и додао да приштинске власти то раде за „унутрашњу употребу“.

Дачић је новинарима у МИП-у рекао да није реч о афричкој држави, те да ће име те земље саопштити наредне седмице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала