Опрез: Дрога која убија српску децу, враћа се на велика врата из Азије (видео)

© AP Photo / Peter MorganМарихуана
Марихуана - Sputnik Србија
Пратите нас
У нашој земљи све мање се користе опијати, а све више почињу да се користe, такозване, новодизајниране дроге и ако оне уопште нису нове.

Међу тим дрогама су пре свега амфетамини, екстази — односно његова активна супстанце ММДА и низ дрога која се данас називају нове психоактивне супстанце и које су Уједињене нације и Европски центар за борбу против дрога већ окарактерисали као нешто што је нова пошаст у конзумирању дрога.

„Све те дроге преплаве нажалост како клубове широм света, тако и београдске, и млади људи с лакоћом могу доћи, на пример, до екстазија“, рекла је у емисији Спутњик интервју Светлана Вучетић — Арсић, неуролог и специјалиста за болести зависности, такође руководилац Одељења интензивне неге на коме се углавном лече зависници од опијата у Специјалној болници за болести.

Таквих дрога има скоро 700 врста и Центар за борбу против зависности у Београду, односно Мониторинг центар, у сталној је вези са Еурополом и Смарт програмом УН који прати сваку илегалну супстанцу која се појави било где у свету и ставља под правну легислативу.

Дрога - Sputnik Србија
У Србиjи откривена дрога 800 пута јача од марихуане

Међутим, живимо у 21. веку и имамо интернет који доноси многе користи, а има штетне ефекте. Један је и тај што се те супстанце сада лако дистрибуирају. Наша саговорница указује и да екстази није нова дрога, да је суштински и са својом активном супстанцом измишљен 1913. године са идејом да има потпуно другу улогу — као лек, и да је врло брзо прохибована.

Подсећа и да је једно време била врло популарна, почетком двехиљадитих, а онда је изгубила на свом интезитету.

„Сада се враћа на велика врата, стручњаци кажу из Азије, где се производи јефтин и много јачи екстази који је веома доступан. Ми спекулишемо, али наравно, нисмо сигурни да је ова врста супстанце, која је једна од брендираних и назива се ’ред бул‘ — розе пилула која кошта око 10 евра, можда чак и одговорна или је допринела смртном исходу неколико младих људи у Србији“, каже Светлана Вучетић — Арсић.

Она додаје да пацијенти, конзументи екстазија заправо тврде да је ова нова врста екстазија много опаснија, а подједнако јефтина као и она од пре десетак година.Основни начин да друштво приђе младима јесте кроз медије који су њима најближи, које они највише слушају и којима верују. И у Србији су прављене кампање које подразумевају видео-клипове који укључују одговоре на питања: „Зашто да не узимаш екстази, шта ће се десити када га узмеш, шта ће се десити ако га стално узимаш, шта ће се десити ако прекинеш да га узимаш и шта ће се десити ако га узима твој друг, како да му помогнеш?“

Илустрација - Sputnik Србија
Спутњик истражује: Дрога са фискалним рачуном

То су најпростије информације које су обично спаковане у једну видео-презентацију, пријемчиву и једноставну, да је разумеју млади људи.

„Свака врста другог плашења је некако контрапродуктивна, јер младост не познаје смрт, младост верује да је млада. Младост верује у живот, не верује у смрт, њој је то јако далеко и колико год приказивали смртни исход, то није блиско особи која има 14 или 16 година. Много је ближе нешто што иде кроз медиј који је њему једноставан и јасан као презентација на јутјубу, као игрица. То ће негде запамтити, јер више пута поновљена информације стигне до мозга“, каже Светлана Вучетић — Арсић.

Начин борбе с наркоманијом мора стално да се освежава, мораш бити занимљив, креативан и интересантан да би пришао младима.

„То је једини начин да се њима приближите. Иначе, знате, ниједна младост не мисли да је опасно лупити главом у зид, зато што верују да је глава довољно тврда“, каже наша саговорница.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала