Зашто су Срби још утамничени у Црној Гори

Пратите насTelegramOdyssey
Тројица оптужених српских држављана у афери за такозвани „државни удар" након годину и осам мјесеци од хапшења и даље се налазе у притвору. Иако се суђење за покушај пуча у Црној Гори поприлично отегло, Виши суд у Подгорици утамниченима и даље не дозвољава да се бране са слободе.

Адвокати Драгана Максића, Србољуба Ђорђевића и Милана Душића који су оптужени за покушај теороризма на дан парламентарних избора у Црној Гори 2016. године, до сада су у више наврата упућивали предлог Вишем суду за укидање притвора њиховим брањеницима, али тај захтјев ни након скоро двије године није наишао на разумијевање суда.

Идентичан ценарио по ко зна који пут поновио се и на јучерашњем рочишту, када је адвокат Драгана Максића, Далибор Томовић још једном затражио да се укине притвор његовом брањенику.

„Мој брањеник се налази 20 мјесеци у притвору, а имајући у виду одлуке Уставног суда које су донесене у његову корист, сматрам да су се стекли услови за укидање његовог притвора или да Суд евентуално притвор замијени са неком од мјера надзора“, казао је адвокат Томовић.

Тајни агенти - илустрација - Sputnik Србија
Афера „државни удар“: Катнићев „страх од Русије“ и свједок хибрид

Бранилац Србољуба Ђорђевића, адвокат Васо Бечановић, такође је тражио да се укине притвор за свог брањеника Ђорђевића, наводећи да је у притвору провео „дупло више него што је казна за дјело за које је оптужен", нагласивши   је његовом брањенику једини циљ истина.

„Издржао је оволико колико је издржао и молимо вас да имате разумијевања", рекао је бранилац, који је такође предложио да се Ђорђевићу изрекне нека од алтернативних мјера.

Ипак, иако је претходно и Митрополија црногорско-приморска дала гаранције да ће оптужени за вријеме трајања процеса бити смјештени у неком од манастира у билизини Подгорице што би одагнало ризик од њиховог потенцијалног бјекства, Виши суд је још једном одбио укидање притвора српским држављанима.

Уредник портала ИН4С Гојко Раичевић сматра да „тужилаштво у овом случају намјерно до бесвијести продужава притвор невино затворених српских држављана“, и то, како истиче „уз прећутну сагласност а често и подршку Запада“. Међутим, оно што по њему, положај српских држављана чини додатно „безнандним“, јесте и недовољна заинтересованост званичног Београда.

„Уколико Србија не уради онај минимум који се очекује од озбиљне државе бојим се да ће то оставити далекосежне последице. Да појасним: шта да очекују српски држављани ако се невини затекну у сличном сценарију у некој од држава свјетских сила кад у „братској“ сусједној доживљавају овакву неправду", пита се Раичевић.

Да се ради о „бесудној земљи“ потврђује и чињеница да је Уставни суд Црне Горе, како примјећује наш саговорник, „у неколико наврата налазио да не постоји никакав основ за притворско задржавање једног од притворених грађана Србије".

„Ово се односи и на све остале притворене с обзиром да се сви налазе у истој правној ситуацији. Бојим се да ћемо се сви као народ стидјети што ћутке свједочимо овакву неправду“, закључује Раичевић за Спутњик. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала