Кијев у паници: Путин и Трамп бирају председника Украјине

© REUTERS / Ina FassbenderПредседник Украјине Петро Порошенко
Председник Украјине Петро Порошенко - Sputnik Србија
Пратите нас
До састанка председника Русије и САД има још две недеље, а кијевске власти већ немају мира. Они се не боје да ће се Москва и Вашингтон договорити о сарадњи или да ће Трамп добити од Путина уступке у Сирији у замену за повратак Москве у Г8. Страх је потпуно друге природе.
Руковање председника Русије и САД Владимира Путина и Доналда Трампа на састанку у оквиру самита Г20 у Хамбургу - Sputnik Србија
Шта могу, а шта не могу да договоре Путин и Трамп

Страх не изазивају најављене тема разговора, већ тајни споразум о Украјини. У сваком случају, тако сматра украјински политиколог Руслан Бортник.

По његовим речима, на коњу ће бити америчка подршка Кијеву. Да ли ће се она појачати или, напротив, смањити, зависиће од тога како буду текли преговори председника САД и Русије.

„Најстрашније за украјинске политичаре било би да се Путин и Трамп договоре о компромисном кандидату на председничким изборима у Украјини“, наводи Бортник на свом видео-блогу. Он је убеђен да Петро Порошенко сигурно неће бити, док Тимошенкова, Вакарчук, Бојко и низ других политичара могу задовољити интересе и руског и америчког лидера.

„Има много личности које могу бити компромисне за Русију и САД и повести Украјину по грузијском сценарију, када номинална власт не признаје Абхазију и  Јужну Осетију, али у исто време економски односи се нормализују, војна криза постаје немогућа, постепено ситуација се смирује. То је главна интрига — да ли ће се договорити о Украјини“, рекао је Бортник.

Састанак Путина и Трамп ће се одржати 19. јула у Хелсинкију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала