Једна од важних тема састанка Путина и Трампа биће и енергетика

© Sputnik / Michail Klimentjew  / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и његов амерички колега Доналд Трaмп (архива)
Руски председник Владимир Путин и његов амерички колега Доналд Трaмп (архива) - Sputnik Србија
Пратите нас
Почетак разговора председника Русије и САД, Владимира Путина и Доналда Трампа, 16. јула у Хелсинкију планиран је у 13.00 часова по московском времену, а ограничења у трајању састанка нема, изјавио је у петак помоћник руског председника Јуриј Ушаков.

„Планирано је да почнемо у 13.00 у Председничкој палати. Колико ће председници провести времена у разговору не знамо, али нема никаквих ограничења, макар с наше стране. Затим ће бити одржан радни ручак, уз учешће делегација“, рекао је Ушаков новинарима.

Он је навео да за сада није планирано да Трамп и Путин након састанка издају заједничко саопштење о сусрету у писаној форми, али је додао да ће то питање решавати сами лидери током састанка.

„Председници ће сами одлучити да ли ће бити неког заједничког документа, или ће се ограничити на саопштавање резултата на заједничкој конференцији за новинаре“, рекао је Ушаков.

Председник САД Доналд Трамп рукује се са немачком канцеларком Ангелом Меркел - Sputnik Србија
Трамп: Рекао сам Меркеловој да је чудовишно то што јој гасовод иде из Русије

Он је истакао да ће Путин и Трамп након дијалога одговорити на најмање по два питања новинара.

Говорећи о темама предстојећег састанка Путина и Трампа, Ушаков је истакао да су питања из сфере енергетике једна од кључних тема, како за САД, тако и за Русију.

„Управо је председник САД искористио шансу да говори о тој теми током самита НАТО-а, то показује да је то једна од кључних тема, а кључна је и за нас“, рекао је Ушаков.

Према његовим речима, напетост у односима Русије и САД нема објективне узроке, јер је идеолошки сукоб остао у прошлости.

„Свима је очигледно да је сарадња наших земаља у последње време у кризи, али, како нам се чини, напетост која је настала нема објективне узроке и основе. 'Хладни рат' је одавно завршен, епоха оштрог идеолошког сукоба Совјетског Савеза и Америке је далеко у прошлости. Ситуација у свету у целини се кардинално променила“, нагласио је Ушаков.

Према његовим речима, сама чињеница да се амерички и руски лидер састају важна је због даљег стварања „хемије односа“.

„Циљ тог предстојећег састанка, како ми видимо, јесте да се најзад приступи исправљању негативне ситуације у нашим међународним циљевима, да се предузму конкретни кораци за њихово оздрављење, за успостављање мање-више прихватљивог нивоа поверења и, природно, да се назначе кораци који би нашим двема земљама омогућили да се врате на сарадњу у многим узајамно корисним питањима“, рекао је Ушаков.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала