Додик иницирао одбацивање извештаја о Сребреници

© Tanjug / Сава РадовановићМилорад Додик на пријему поводом Дана РС и првог Устава РС
Милорад Додик на пријему поводом Дана РС и првог Устава РС - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик тражи сазивање посебне седнице Народне скупштине на којој ће бити разматрана „информација о извештају Комисије о догађајима у Сребреници и око ње у периоду од 10. до 19. јула 1995“, пренела је Фена.

Додик је недавно најавио да ће тражити да парламент Републике Српске, како се наводи, повуче, односно одбаци Извештај Комисије за Сребреницу.

У том извештају, припремљеном 2004. године, ентитетска комисија за Сребреницу је сачинила спискове особа које су убијене на подручју те општине, јула 1995.

Сребреница - илустрација - Sputnik Србија
Сребреница раздора: Полемика Додиковог саветника и листа Данас

Додик, наводи се, тврди да је давно требало поништити тај извештај, како би престале манипулације.

На основу Додиковог захтева, председник НСРС Недељко Чубриловић сазвао је за понедељак, 23. јула, седницу колегијума ентитетског парламента за утврђивање дневног реда и термина одржавања посебне седнице, на којој ће бити разматрана ова иницијатива.

Фена преноси да су политичари Бошњаци осудили Додикову иницијативу.

Шеф клуба Бошњака у Већу народа РС Мујо Хаџиомеровић је рекао да Милорад Додик „нема ту гумицу којом може избрисати оно што је домаће и међународно правосуђе пресудило када је у питању геноцид у Сребреници“.

Хаџиомеровић је оценио да је Додикова иницијатива срамна јер, како је рекао, „и птице на грани знају шта се догодило јула 1995. године у Сребреници“, наводи Фена.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала