Русија жели проверу резултата експертизе о Солсберију и Ејмсберију

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Уђи у базу фотографијаПолиција окружује кућу жртве тровања у Ејмсберију
Полиција окружује кућу жртве тровања у Ејмсберију - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија жели да провери резултате анализа британских стручњака у случајевима тровања у Солсберију и Ејмсберију, изјавио је амбасадор Русије у Великој Британији Александар Јаковенко.
Форензички истражитељи у заштитним оделима прикупљају узорке на месту тровања двоје британских држављана у Ејмсберију - Sputnik Србија
Стручњаци прикупили узорке супстанце којом су отровани Британци у Ејмсберију

„Желимо да добијемо могућност да проверимо резултате анализа које су извели британски специјалисти, јер до данас нико у свету нема ниједну званичну информацију о ономе што се догодило у Великој Британији“, нагласио је Јаковенко.

Инцидент у Солсберију

У британском граду Солсберију 4. марта су отровани бивши пуковник Главне оперативне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе, и његова ћерка Јулија, што је изазвало велики међународни скандал. Британска страна тврди да је у тровање Скрипаљевих супстанцом А-234 умешана Русија, што Москва категорички негира.

Руска страна је више пута затражила да јој се дозволи приступ истрази и отрованим грађанима. Британске власти су игнорисале све захтеве.

Бивши британски министар спољних послова Борис Џонсон је, оптужујући Русију, прогласио „доказе“ о њеној кривици „запањујућим“. Међутим, оптужбе су се показале неистинитим: директор тајне лабораторије британског Министарства одбране изјавио је да стручњаци нису успели да утврде порекло супстанце којом су, како тврди британска страна, отровани Скрипаљеви.

Припадник полиције стоји испред цркве у Ејмсберију који је окружила полиција након што су две особе хоспитализоване после тровања супстанцом А234 („новичок“) - Sputnik Србија
Скотланд јард: Пронађено 400 предмета у истрази тровања у Ејмсберију

Средином маја бивши агент ГРУ је отпуштен из болнице, а његова ћерка изашла је из болнице још средином априла.

Инцидент у Ејмсберију

Почетком јула су у другом британском граду — Ејмсберију — хоспитализоване две особе након „излагања непознатој супстанци“. Једна од жртава је умрла, а мушкарац је дошао свести.

Скотланд јард је саопштио да су они отровани истом супстанцом као и бивши Скрипаљеви. Засад нема никаквих доказа. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала