Дачић: Ресетовати односе са САД, ускоро споменик Вилсону

© Sputnik / Радоје ПантовићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф дипломатије Ивица Дачић учествовао је на церемонији у Конгресу САД поводом обележавања стогодишњице од подизања српске заставе на Белој кући, истакавши да тај јубилеј треба искористити за ресетовање односа двеју земаља.

„Нит сарадње, кооперација и подршка су се изгубиле током свих ових деценија. Нисмо нашли заједничке интересе и именитељ у том периоду и време је за поправљање односа. Важно је да се о овоме разговара са новом америчком администрацијом и мислим да је то шанса за Србију и српски народ“, каже Дачић.

У изјави након свечаности у Конгресу, на којој је домаћин била српска премијерка Ана Брнабић, Дачић је изразио задовољство због тога што се оно о чему је годинама говорио на овакав начин обележава у Вашингтону, али и у Београду.

Заставе Србије, ЕУ и Америке - Sputnik Србија
Зашто је Србија, од америчког савезника постала амерички непријатељ број један

„Извукао сам из заборава то што се десило пре 100 година и почео са причом која је данас постала нешто о чему америчка администрација јавно говори“, рекао је Дачић.

Како је додао, говори о чињеници да је Србија имала велику подршку САД за време Првог светског рата, као и да је председник САД Вудро Вислон у тачкама које је објавио за решење светске кризе Србију и српски народ ставио у те тачке, између осталог, говорећи и да Србија треба да добије безбедан и отворен излазак на море.

„САД су увиделе сву величину жртве које су поднеле Србија и српски народ за време Првог светског рата, наравно, наша сарадња се наставила и за време Другог светског рата. Обновио сам ту причу и у Београду ће ускоро бити откривен споменик Вудру Вилсону“, додао је он.

Како је навео, када се почело са истраживањем, открило се и да је још 1919. године Београд дао простору испред Железничке станице име по Вилсону.

„Сада планирамо да можда направимо и заједнички споменик Вилсону и Пупину јер они симболизују америчко-српско пријатељство“, рекао је он.

Додао је и да је имао веома добар састанак са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом.

„Нова администрација жели да чује српске предлоге, ставове и да предложи креативна решења, а не да се базира на ономе што је већ постало клише и што је радила претходна администрација“, рекао је Дачић, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Важни су ови контакти, додао је он, рекавши и да ће имати састанак са саветником америчког председника за националну безбедност Џоном Болтоном и да ће учествовати на Конференцији о религијским слободама коју је сазвао државни секретар Мајк Помпео.

„Ово је добра прилика да се пронађу заједнички интереси које смо изгубили свих ових деценија и они се само могу поспешивати оваквим догађајима“, рекао је Дачић.

Он је додао да ће се одржати сличан догађај у Београду, када ће на резиденцији америчког амбасадора бити подигнута српска застава.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала