БиХ ће платити високу цену због проблема који носи и безбедносне и здравствене ризике

© Tanjug / Тања ВаличЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је проблем миграната много већи него што власти са нивоа БиХ желе да признају, нагласивши да је у питању огроман проблем који носи са собом огромне безбедносне и здравствене ризике.

„БиХ данас не би захватио проблем миграната да је ниво власти БиХ од 2015. радио предано, правио одговарајуће планове и спремао се за један такав талас“, рекла је Цвијановићева новинарима у Рогатици.

Мигранти - Sputnik Србија
Додиков вето на промену етничке структуре РС

Она каже да није нормално пуштати да пролази границу ко хоће, када хоће и где хоће, јер би то онда радили сви на свету.

„Овде је показан недостатак, одсуство капацитета да се заштити сопствена граница, што је приоритет број један уколико желите да имате државу која је нормална“, рекла је Цвијановићева, прености РТРС.

Премијерка Српске је указала да са нивоа БиХ причају како ништа неће бити и надали су се „негде у ћошку“ да ће то проћи само од себе.

„Мени је жао што су институције БиХ више енергије, времена и капацитета користили да се обрачунавају са Републиком Српском, укључујући и оне из Савеза за промене који тамо седе“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је њима главни политички задатак био да се обрачунају са властима у Републици Српској, за шта нису бирали средства.

„Заробили су у једном периоду, и дуго држали заробљено 750 милиона КМ за грађане Републике Српске, игнорисали су институције Републике Српске, али ова криза сада је показала да они нису у стању ништа да раде“, рекла је Цвијановићева.

Мигранти у Бихаћу , у згради порушеној за време рата у Босни - Sputnik Србија
Рута преко Босне није случајна: Српска спремна да спречи опасан план Запада

Она истиче да су власти на нивоу БиХ пред изборе „угурале“ 1.000 људи у неку трулу администрацију по институцијама БиХ, уместо да су направиле план пре три године и запослили недостајуће људство да штити границу, јер стално кукају како немају довољно људи за то.

„Према томе, они су неозбиљни и мислим да ће цена бити превисока. Ово показује исправност закључака Владе Републике Српске и оно што је говорио председник Републике Српске Милорад Додик да ми не можемо прихватати избеглице овде зато што не знамо колико дуго ће они ту бити — могуће много година, могуће заувек зато што су врата ЕУ затворена“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је тешко мигранте враћати на полазишта њиховог путовања.

„Постајемо заробљеници једне ситуације и ми смо због тога управо рекли да нема капацитета у Републици Српској ни за њихов смештај. Ми можемо привремено деловати у хуманитарном смислу и то је то. Задржавање не долази у обзир“, поручила је Цвијановићева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала