Ово мало карипско острво води велики рат против највеће пошасти 21. века

CC0 / Pixabay / Доминика
Доминика - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Доминике планира да забрани контејнере и посуде за храну од пластике и стиропора до 2019. године, пише „Хафингтон пост“.

Мало карипско острво Доминика има чврст став према пластичном отпаду.

Земљотрес, Индонезија - Sputnik Србија
Научници: Земљотрес издигао острво

У ономе што је описано као једна од најсвеобухватнијих забрана пластике на свету, Доминика намерава да забрани пластичне и стиропорске контејнере за храну и посуђе који се најчешће користе, укључујући сламчице, виљушке и ножеве, од јануара следеће године, рекао је недавно премијер те земље.

Доминика, која носи надимак Острво природе због својих бујних кишних шума и разнолике флоре и фауне, мора да делује одлучно како би се заштитила од пластичног загађења, рекао је премијер Рузвелт Скерит.

„Надимак које острво носи морамо у сваком погледу да заслужимо“, рекао је Скерит, те додао да питање управљања чврстим отпадом утиче на ту перцепцију и да држава наставља да се бави тим питањима.

Листа забрањених предмета још није готова, али је Скерит означио пластичне посуде, штапове и контејнере за стиропор као предмете који ће бити ограничени.

Ајкула - Sputnik Србија
У Јадран стигле нове опасне врсте ајкула: Проширење Суецког канала отворило пут

Забрана пластике је део иницијативе да Доминика постане прва земља на свету која је отпорна на климатске промене — иницијативе која је најављена прошле године након што је ураган „Марија“ уништила острво.

„Наша девастација је тако потпуна да наш опоравак мора бити тоталан“, рекао је Скерит у октобру прошле године. „Имамо јединствену прилику да будемо пример свету, пример како се цела нација опоравила од катастрофе и како цела нација може бити отпорнија на климатске промене у будућности.“

Забрана пластике на Доминики вероватно ће имати позитиван утицај на дивље животиње у земљи, укључујући и миграцију китова који спавају у топлим водама око острва, пренела је „Национална географија“.

Шејн Геро, оснивач пројекта „Китови уљешуре Доминике“, рекао је да је узнемирујуће гледати како се младунци кита уљешуре играју са баченим кутијама од стиропора.

Доминика је најновија у низу земаља које су се недавно обавезале да ће предузети кораке како би се супротставиле растућој количини пластичног отпада. Сличне кораке предузимају и поједине корпорације.

Европска унија је ове године представила амбициозан план којим би се смањила или потпуно забранила употреба бројних свакодневних пластичних предмета за једнократну употребу.

Девојка вежба јогу на плажи - Sputnik Србија
Без бриге: Ево зашто се чини да је лети теже изгубити тежину

Велика Британија је предложила да се до 2019. године забране памучни штапићи за уши, сламчице за пиће и неколико других пластичних посуда за једнократну употребу.

Француска је недавно обећала да ће до 2025. године користити само рециклирану пластику. Званичник Владе Француске је изјавио да та земља планира да уведе систем кажњавања како би се повећали трошкови робе широке потрошње која је упакована у нерециклирани материјал.

Пре две године Француска је донела закон којим се забрањују пластичне чаше и посуде за једнократну употребу, чиме је постала прва земља на свету са таквим прописом. Тај закон ступа на снагу 2020. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала