Руски амбасадор: Решавање „случаја Скрипаљ“ у интересу и Москве и Лондона

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Русије у Великој Британији Александар Јаковенко
Амбасадор Русије у Великој Британији Александар Јаковенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија нема никакве везе с инцидентом у Солсберију, у ком су отровани бивши двоструки агент Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија. Москва жели да сарађује с истрагом у Лондону како би кривци били кажњени, изјавио је руски амбасадор у Великој Британији Александар Јаковенко.

„Ми смо с народом Солсберија. Желимо да сарађујемо у истрази о том случају да би се открила истина и заштитили животи руских држављана. Очекујемо да ће, на крају крајева, Британија казнити оне који су то учинили“, рекао је руски дипломата у интервјуу за локални лист „Солсбери џурнал“.

Јаковенко је, истовремено, навео да је време изгубљено на досадашњу истрагу — пола године — Лондон поставило у тешку ситуацију.

Солсбери - Sputnik Србија
Амбасада Русије: Лондон насилно изолује Сергеја и Јулију Скрипаљ

„Из мог угла, многе ствари су биле изокренуте. Испричано је много прича, али нису представљене чињенице“, рекао је он и додао да су Русији потребни резултати истраге да би схватила шта се заиста догодило у Солсберију.

Амбасадор је негирао тврдњу британске премијерке Терезе Меј да је Москва умешана у инцидент, јер је, наводно, у тровању Скрипаља употребљена супстанца А-234, позната као „новичок“.

„Рекли смо да она може да се направи у било којој савременој лабораторији, укључујући британски Портон Даун“, рекао је дипломата и додао да је решавање „случаја Скрипаљ“ у интересу обеју страна. 

У енглеском граду Солсберију почетком марта су отровани Сергеј и Јулија Скрипаљ. Према тврдњама британских власти, у инцидент је умешана Русија, што Москва категорички негира. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала