„На крају сам наишао на њега“: Објављен транскрипт разговора Јељцина и Клинтона о Путину

© Sputnik / Владимир Родионов / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Борис Јељцин и председник САД Бил Клинтон током састанка у Великој Британији 1989.
Председник Русије Борис Јељцин и председник САД Бил Клинтон током састанка у Великој Британији 1989. - Sputnik Србија
Пратите нас
На сајту библиотеке „Бил Клинтон“ објављени су транскрипти телефонских разговора између Бориса Јељцина и његовог америчког колеге из 1999. године, у којима се види да је први председник Русије лично информисао Клинтона да је за свог наследника изабрао Владимира Путина.
Владимир Путин - Sputnik Србија
Када се официр КГБ-а Владимир Путин успротивио свом шефу

Јељцин је током разговора 8. септембра изразио уверење да ће нови лидер земље добити подршку грађана.

Први руски председник признао је да му је требало много времена да размисли ко би могао 2000. године да стане на чело земље. Неко време он није могао да пронађе ниједног кандидата.

„На крају сам наишао на њега, то је Путин“, саопштио је Јељцин Клинтону.

Први руски председник је објаснио да је проучио Путинову биографију, његове везе и интересе, после чега је схватио да је он поуздан човек који се добро разуме у своју област одговорности.

Као позитивне квалитете Путина, Јељцин је навео да је он „солидан и јак“, а такође „веома друштвен“.

Јељцин је истакао да је уверен да ће се његов амерички колега уверити да ће нови лидер земље бити „високо квалификовани партнер“.

Други разговор

Два месеца касније, 19. новембра, Јељцин је изразио уверење да ће управо Путин постати председник Русије. 

Презентација књиге Александра Хинштејна „Крај Атлантиде. Зашто Путин никада неће постати Горбачов - Sputnik Србија
Шта би било да је 1985. лидер СССР-a постао Путин, а не Горбачов

На Клинтоново питање ко ће победити на председничким изборима, Јељцин је одговорио: „Наравно, Путин. Он ће бити Јељцинов наследник. Он је демократа и познаје Запад“.

Клинтон је већ тада успео да разговара са Путином на самиту АПЕК-а у Оукланду. Према речима америчког лидера, он је оставио на њега утисак врло паметног човека. Јељцин је одговорио да Путин има „унутрашњу снагу“ и да ће учинити све могуће, у оквиру закона, како би победио.

„И он ће победити. Ви ћете сарађивати“, истакао је Јељцин, обећавши да ће он наставити политику претходника за развој демократије и економије и проширити контакте Русије.

„Он има енергију и ум да успе“, навео је први председник.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Спавао сам уз пиштољ

Смена руководства

Јељцин је именовао Путина за в. д. премијера 9. августа 1999. године, назвавши га истог дана својим наследником. Државна дума Русије 16. августа је потврдила Путина на месту шефа Владе.

Јељцин је 31. децембра објавио да подноси оставку, након чега је Путин постао вршилац дужности председника. 26. марта Путин је победио на изборима у првом кругу. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала