Хоће ли Срби прихватити извињење? Маракана кличе: Шаћири, Србине!

© REUTERS / Carl RecineЂердан Шаћири у дресу Ливерпула.
Ђердан Шаћири у дресу Ливерпула. - Sputnik Србија
Пратите нас
И то смо дочекали — репрезентативци Швајцарске Гранит Џака, Ђердан Шаћири и Стефан Лихштајнер извинили су се због истицања албанског двоглавог орла на утакмици са Србијом. Спортски и коректно, у духу фер-плеја.

Међутим, Шаћири, који би требало да са Ливерпулом заигра на највећем српском стадиону против Црвене звезде, учинио је то, благо речено, неспретно, због чега је главни уредник спортске рубрике швајцарског „Блика“ Феликс Бингезер оценио извињење — глупим.

Ђердан Шаћири и Гранит Џака - Sputnik Србија
Џака и Шаћири се извинили Србима због двоглавог орла

Бингезеру је посебно засметао део извињења у коме Шаћири каже да се извињава „свима који су гледали меч у планинама“ јер сматра да израз „у планинама“ означава да је неко „сељачина“.

После свега, поставља се питање да ли ће Срби (да не кажемо „сељачине“, ако је и на нас мислио) прихватити извињење фудбалера рођеног у Гњилану, а који је у Русији покопао наде „орлова“ да ће заиграти у нокаут фази такмичења.

Новинар Михаило Меденица каже за Спутњик да се нада да ће Срби прихватити Шаћиријево извињење.

Према његовим речима, постоје три разлога због којих би Срби требало да прихвате Шаћиријево извињење: први је што су један велики и славан народ, други зато што их „предивна православна вера“ учи праштању, а трећи у складу са изреком — „како будали не опростити зато што је будала“.

Коментаришући „планински део“ Шаћиријевог извињења, Меденица истиче да је оно у складу са трећим разлогом за опрост:

Ђердан Шаћири - Sputnik Србија
Ко су малоумне сељачине? Бриљантан одговор швајцарских медија Шаћирију

„То је по принципу: Не куди мајка сина што се коцка већ што се вади. Извињење је толико глупо да ни он мученик не зна шта је рекао и шта је хтео тиме да постигне. Извињава се људима који су меч гледали у планини. Ево, ја сам дете с планине и не знам да ли он сматра да су људи са планине нешто глупљи или тупљи, или мисли на своје катунаре до којих не верујем да је још стигла телевизија и да су ишта од тога пратили“, каже Меденица.

Он се пита како му не опростити и додаје да би требало објаснити њему и свима који потегну тог тзв. двоглавог орла да заправо показују знак Скендебега, односно Ђурађа Катриотија — Србина, човека који је крштен и венчан и сахрањен по српским, православним обичајима, у православним, српским богомољама.

„Тако да они, на неки начин, скачу сами себи у стомак и поздрављају Србију. Али, пате за оним што би желели да буду — Срби, што и јесу“, истиче наш саговорник.

На питање шта мисли како ће Звездина публика дочекати Шаћирија уколико у Ливерпуловом дресу заигра на стадиону „Рајко Митић“, Меденица одговара:

„Ја се надам аплаузом и скандирањем: Шаћири, Србине! Мислим да му је то више него довољно“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала