Организатор фестивала је Удружење грађана „Чувари огњишта“, a манифестација се одржава са циљем да истакне допринос очувању нашег гастрономског наслеђа, као и презентовање културе обедовања овдашњих простора.
Манифестацију је подржао Секретаријат за културу Града Београда, који је, према речима подсекретара Милана Лазовића, препознао оригиналну идеју и културно-традицијски, историјски, туристички и привредни карактер овог догађаја.
„Надамо се да ће манифестација ’Фестивал српске трпезе’ постати традиционална и успети у свим сегментима. Град Београд сваке године бележи пораст броја туриста, због чега би требало ширити културну понуду. Постоји једанаест манифестација од посебног значаја за Град Београд, као и тридесет установа које делују на културном простору Београда. Надам се да ће ова манифестација протећи у складу са очекивањима организатора, да ће привући велики број посетилаца, као и да ће, обогаћена искуством из прве године одржавања, у будућности бити још богатија“, рекао је Лазовић.
Јелена Станковић из Туристичке организације Београда нагласила је да је гастрономија јако важан сегмент укупне туристичке понуде града, сегмент који се током последњих година све боље позиционира.
„Од почетка године број туриста у Београду је порастао за 11 одсто, док је само у јулу повећање износило 19 одсто. У питању је стабилан тренд раста броја страних гостију, а међу њима је све више туриста са далеких дестинација којима је, за разлику од гостију из региона и ближег окружења, заиста потребно представити нашу гастрономију“, навела је Станковићева.
Ведрана Драгићевић из Привредне коморе Србије подржала је циљ организатора манифестације, да до 2020. године достигне бројку од 100.000 посетилаца, док је Радивоје Јањић, члан организационог одбора фестивала и председник УГ „Чувари огњишта“, апострофирао богатство српске националне кухиње и изразио наду да ће ова манифестација постати породична.
Више информација можете наћи на интернет страници фестивала.