Кијев: Историја украјинске морнарице траје више од хиљаду година

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаВојни бродови који припадају Украјини, усидрени у Севастопољу
Војни бродови који припадају Украјини, усидрени у Севастопољу - Sputnik Србија
Пратите нас
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александар Турчинов изјавио је у петак да историја украјинских војно-морнаричких снага траје више од хиљаду година и да је зачета још у византијском периоду.
Виктор Јушченко, бивши председник Украјине - Sputnik Србија
Јушченко: Достојевски, Чајковски и Рјепин украјински уметници

Турчинов је учествовао у церемонији током које је поринут први украјински десантно-јуришни брод „Кентаур“.

„Украјина има давнашњу морнаричку традицију, која почиње од похода кијевског кнеза Олега на Византију 911. године. Он је тада у знак победе на капију тадашњег Цариграда окачио свој штит. Може се рећи да је историја украјинских војно-морнаричких снага дуга више од хиљаду година“, изјавио је Турчинов на свечаности.

Ово није први пример да украјински званичници прекрајају древну историју. Председник Украјине Петро Порошенко оптужио је раније председника Русије Владимира Путина да је покушао да „преотме“ кнегињу Ану Јарославну и да је пренесе у руску историју. Председник Комисије Савета Федерације Русије за информациону политику Алексеј Пушков је тим поводом изјавио да је „отмица“ у случају кнегиње Јарославне немогућа, јер у 11. веку није ни било Украјине. 

Порошенко је, такође, изјавио да први законик Кијевске Русије „Руска правда“ представља један од најдревнијих докумената правосуђа у Украјини и да нема никакве везе с Русијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала