00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
ВЕСТИ
Сукоб у Украјини после напада западним ракетама на Русију
06:30
27 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
06:57
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Опрез: Арсен вреба из пиринча, пазите како га кувате

© Fotolia / Fox17Котлет и пиринач
Котлет и пиринач - Sputnik Србија
Пратите нас
Једна од најчешћих метода кувања пиринча може да доведе до низа здравствених проблема, укључујући болести срца, дијабетес и рак, упозоравају научници.
Кримско вино - Sputnik Србија
Није вино него отров: У Москви одузето 16.200 боца црногорског вина

Пиринач кувате на класичан начин — барите га у шерпи све док вода не испари?

Судећи према недавном истраживању, тај метод кувања може бити недовољан за уклањање арсена из пиринча, пише „Индипендент“.

Због коришћења индустријских токсина и пестицида који се налазе у земљишту, арсен доспева и до пиринча, а та хемикалија је повезана са низом здравствених проблема, укључујући болести срца, дијабетес и рак, као и проблеме у развоју.

Насупрот томе, најсигурнији начин за кување пиринча је да га оставите да се натопи током ноћи, а потом га исперете више пута — све док вода не буде прозирна.

Иначе, присуство арсена у пиринчу доказао је Енди Мехарг, професор биолошких наука на Квинс Универзитету у Белфасту који је тестирао три начина кувања пиринча за Би-Би-Сијеву емисију „Верујте ми, ја сам доктор“.

У првом поступку, професор Мехарг је прво тестирао најчешћи начин кувања пиринча. На једну чашу пиринча додао је две чаше воде, а вода је „испарила“ током кувања.

Тада је установио да је ниво арсена остао исти, преноси Б 92.

У другом начину је на чашу пиринча сипао пет истих чаша воде. Вишак воде је након кувања избацио и испоставило се да је ниво арсена упола мањи.

Трећа метода састојала се у томе да је оставио пиринач у води у току ноћи — ниво отровних материја смањен је за 80 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала