Коптске враџбине: Дешифрован магијски приручник из Египта

© Effy Alexakis / Macquarie UniversityЕгипатска магија
Египатска магија - Sputnik Србија
Пратите нас
Древни папирус с два облика налик птицама, који се налази на Универзитету Маквери, написан је на коптском и донедавно нико није успео да га дешифрује. Међутим, управо је тај алфабет послужио као костур за разоткривање...
Метеори  - илустрација - Sputnik Србија
Древни метеорит из Месопотамије носи важну поруку? (фото)

Преводиоци са Универзитета из Стразбура предвођени Корхијем Досом успели су да дешифрују збуњујући код који је у јавности првенствено препознат због наведених структура које су, по мишљењима неких, повезане ланцем.

Рад о овом документу изашао је у часопису „Журнал за коптске студије“. Претпоставља се да је стар око 1.300 година, што не значи да није реч о копији неких ранијих докумената.

У временима када је хришћанство бујало на северу Африке, аутори су се одлучили на скривање и шифровање, да не би прошли као њихови претходници гностици с апокрифним јеванђељима. Тако се крилата створења гледају, одмеравају и удовима окружују, највероватније везана ланцем. Десна креатура има два уха или рога, обе красе перје и љуске, а претпоставља се да су различитих полова.

Зашто толика симболика и шифровање?

Вероватно јер је у питању магијски приручник написан на коптском, што није било претерано популарно у том времену. „Позивам се на тебе, познатог као Христа, Бога Израеловог…“ Касније се спомињу разрешење, деца Адамова, па се претпоставља да пасус има везе с прогоном из рајског врта.

Наводи се и Ахитофел, човек који је издао краља Давида, али без додатних објашњења. Тако да дефинитивно постоји повезаност између ритуалне магије и појединих делова саме Библије.

Као да је реч или о забрањеној пракси или о поштовању природних сила. Досо тумачи како је ово заправо само делић већег текста, можда чак и магијског обредника за неку ширу сврху, али на темељу ових фрагмената тешко је давати веће закључке.

Љубавна магија Копта, хришћана и Египћана

Једно је сигурно, насловна слика служи да се импресионира полазник или практикант и да пре ритуала буде уљуљканији у жељену атмосферу. Досо сматра да дешифровани материјал има везе с љубавном магијом.

„Хришћански текстови из Египта у којима се користе љубавне чаролије имплицирају како није проблем у љубави, већ у недоступности — мушкарац нема приступ девојци зато што нису венчани, зато што је под нечијом заштитом или зато што је удата за неког другог“.

Археолошко ископавање - Sputnik Србија
Пронађен „свети грал“: Решена 558 милиона година стара мистерија

Зато се магијом разбијају љубавни троуглови или се „омађија“ жељена особа.

Занимљиво, научници као мистерију наводе и сам долазак папируса у њихове руке.

Наиме, не постоје документи о донацији или откупу приручника на Универзитету. Самим тим, није јасно како се нашао у архиви. Сматра се да је доспео у Аустралију до 1985. године, као засебан папирус или део неког већег записа, попут рецимо „Приручника за ритуалне моћи“.

Како Унесков споразум о антиквитетима брани складиштење свих артефаката који су након 1972. напустили земљу порекла, научницима тренутно одговара ситуација у којој није познат датум пријема. У супротном би исти био додељен Министарству антиквитета Египта, па би експертиза била значајно отежана.

Било како било, ово је један од најзначајнијих фрагмената ритуалне и љубавне магије из наведеног раздобља, који верно показује како се гностичка и староегипатска магија развијала и спајала с новонасталом традицијом хришћанства.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала