Бивши амерички војник слао отровна писма Путину и британској краљици

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENРадник поште распоређује писма
Радник поште распоређује писма - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши амерички војник, који је послао писма са семенкама рицинуса у Белу кућу и Пентагон, саопштио је да је иста „отровна“ писма послао председнику Русије Владимиру Путину и краљици Велике Британије Елизабети Другој, наведено је у судским документима.

У уторак је објављено да су писма која, како се претпоставља, садрже трагове рицинуса, примљена у Пентагону, Белој кући и ФБИ. Касније је због сумње да их је послао ухапшен 39-годишњи бивши војник Вилијам Клајд Ален Трећи, који је потом признао да је то учинио. 

Отровне супстанце у писмима - Архивска фотографија - Sputnik Србија
Преко 10 опасних писама: Почела је нова фаза специјалног рата против Русије

У петак је бивши војник оптужен по пет тачака, а прете му деценије затвора. 

Он је признао истражитељима да је рицинусово семе ставио у сваки коверат, а информисао их је и да је писма с истим садржајем послао и специјалном тужиоцу САД Џефу Сешнсу, британској краљици и руском председнику, наведено је у документима оптужнице.

Оптужени је, такође, рекао да је стотинак семенки рицинуса набавио преко интернета. Према судским документима, отровна супстанца се налази у рицинусовом семену. „Њено издвајање је релативно лако и не захтева техничко знање“, наведено је у закључку оптужнице.

Садржина рицинусових семенки може да изазове ентеритис, повраћање и грчеве, крварење органа за варење, нарушавање водено-електролитног баланса и смрт за пет до седам дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала