Катастрофа: Баварци казнили Меркелову на изборима

© REUTERS / Fabrizio BenschАнгела Меркел одлази.
Ангела Меркел одлази. - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел и њени конзервативни савезници на путу су да изгубе апсолутну већину на покрајинским изборима у Баварској, наводи АП позивајући се на излазне анкете.

Хришћанско-социјална унија (ЦСУ), баварска сестринска странка демохришћана немачке канцеларке Ангеле Меркел, забележила је на данас одржаним покрајинским изборима у Баварској најгори резултат од 1950. године — 35,5 одсто гласова, за трећину мање у односу на прошле изборе, када су забележили резултат од 47,7 одсто.

Баварски премијер Маркус Зедер у штабу ЦСУ после првих пројекција резултата на изборима. - Sputnik Србија
Баварска: Најгори резултат савезника Меркелове од 1950.

Социјалдемократе, странка левог центра, млађи партнер у коалицији Меркелове, освојила је свега око 10 одсто гласова.

АП ово оцењује као катастрофалан резултат, јер је странка на прошлим изборима освојила 20 одсто гласова.

Ројтерс наводи да су на овим изборима гласови ЦСУ отишли ултрадесници, што је корак уназад који би носио ризик ширења подела унутар актуелне немачке владе склоне кризама.

То је тек други пут од 1962. године да је ЦСУ остала без апсолутне већине у покрајинском парламенту, што је исход који ће сигурно подстаћи унутарстраначке борбе у странци која, по оцени Ројтерса, већ представља тешког партнера за Меркелову у Берлину.

„Ово је горак дан за ЦСУ“, рекао је генерални секретар странке Маркус Блуме.

Ројтерс наводи да то значи да ће ЦСУ морати да формира коалициону владу, што је, према оцени те агенције, понижење за странку која је навикла да влада сама.

Прелиминарни резултати: ЦСУ изгубила већину

Хришћанско-социјална унија (ЦСУ), баварски савезник странке канцеларке Ангеле Меркел, изгубила је већину у парламенту те немачке покрајине, освојивши 37,3 одсто гласова, показали су прелиминарни резултати.

Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Баварска бира — Берлин се тресе

То је за скоро трећину мање него што је та странка добила на претходним изборима 2013. године, када је освојила 47,7 одсто гласова.

Социјалдемократе, странка левог центра, млађи партнер у коалицији Меркелове, освојила је свега око 10 одсто гласова, што се сматра катастрофалним резултатом, јер је та странка левог центра на прошлим изборима у Баварској освојила 20 одсто гласова.

Гласачи ЦСУ и социјалдемократа овог пута су се окренули другим странкама, од којих су три освојиле више гласова од социјалдемократа.

Тако су на друго место избили Зелени, са 17,8 одсто гласова, што је двоструко више од резултата који су остварили 2013. године.

Према прелиминарним резултатима, трећи су Слободни гласачи са 11,6 одсто гласова. Ту странку сматрају најизгледнијим коалиционим партнером ЦСУ у будућој влади Баварске.

У баварском парламенту ће се први пут наћи и утрадесничарска Алтернатива за Немачку (АфД), која је освојила 10,7 одсто гласова, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала