Баварска: Најгори резултат савезника Меркелове од 1950.

© REUTERS / Michael DalderБаварски премијер Маркус Зедер у штабу ЦСУ после првих пројекција резултата на изборима.
Баварски премијер Маркус Зедер у штабу ЦСУ после првих пројекција резултата на изборима. - Sputnik Србија
Пратите нас
Хришћанско-социјална унија (ЦСУ), баварска сестринска странка демохришћана немачке канцеларке Ангеле Меркел, забележила је на данас одржаним покрајинским изборима у Баварској најгори резултат од 1950. године.
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Баварска бира — Берлин се тресе

Ројтерс преноси да су гласови ЦСУ отишли ултрадесници што је корак уназад који би носио ризик ширења подела унутар актуелне немачке владе склоне кризама.

Наводи се да је, према излазним анкетама које је објавила немачка државна телевизија АРД, ЦСУ освојила 35,5 одсто гласова и тиме изгубила апсолутну већину у покрајинском парламенту тек по други пут од 1962, што је исход који ће сигурно подстаћи унутарстраначке борбе у странци која по оцени Ројтерса већ представља тешког партнера за Меркелову у Берлину.

На другом месту према излазним анкетама је ултрадесничарска Алтернатива за Немачку (АфД) која први пут улази у баварски парламент, преноси Танјуг.

Ројтерс наводи да то значи да ће ЦСУ морати да формира коалициону владу, што је, према оцени те агенције, понижење за странку која је навикла да влада сама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала