Погинуо један од осумњичених за брутално убиство новинара Хашогија

© AP Photo / Emrah GurelТурска полиција блокирала пут који пролази поред зграде конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу
Турска полиција блокирала пут који пролази поред зграде конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу - Sputnik Србија
Пратите нас
Један од 15 специјалних агената Саудијске Арабије, који су у Турској осумњичени за сурово убиство новинара Џамала Хашогија, изненада је погинуо у саобраћаној несрећи, објавио је турски дневник „Јени шафак“.

Један од оних који знају истину о злочину је ућуткан. Мешал Албостани, поручник специјалних јединица Краљевског ваздухопловства саудијске војске, страдао је у својој земљи у саобраћајној несрећи, о којој турски медији не доносе више детаља.

Он је допутовао у Турску у оквиру групе од 15 специјалаца. На дан нестанка Хашогија, Албостани је одсео у хотелу „Виондхем гранд“ и напустио Истанбул истог дана приватним летом. Истражитељи претпостављају да је у дипломатском пртљагу саудијских специјалаца било и раскомадано тело Џамала Хашогија.

Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу, форензичари на месту убиства новинара Хашогија - Sputnik Србија
Ако купујеш оружје од САД, можеш да убијаш новинаре

Лист „Јени шафак“ пренео је да је нестали саудијски новинар мучен и убијен у саудијском конзулату, где је отишао 2. октобра, откад му се губи сваки траг.

Лист је описао аудио-снимак о наводном убиству Хашогија, на ком се чује глас саудијског генералног конзула који је рекао: „Урадите то негде другде јер ћу имати невоље“. Турски лист је додао да су Саудијци мучили Хашогија.

Шеф америчке дипломатије Мајк Помпео допутовао је данас у Турску на разговоре са званичницима о Хашогију. Помпео је пре Анкаре посетио Ријад, где је разговарао са саудијским краљем Салманом и његовим сином, престолонаследником Мухамедом бен Салманом, пренео је Н1.

Турска идентификовала пет осумњичених

Турска полиција идентификовала је пет особа осумњичених за убиство саудијског новинара, а четири особе су наводно повезане са престолонаследником Мухамедом бин Салманом, објавио је „Дејли сабах“, позивајући се на извештаје америчких медија.

Један од осумњичених је Махер Абдулазиз Мутреб који има блиске везе са саудијским престолонаследником, како показују фотографије на којима се види са њим у Мадриду и Паризу, пише „Њујорк тајмс“.

Он је виђен са Мухамедом бин Салманом и током посете САД и Великој Британији.

Други осумњичени је Абдулазиз Мухамед ел Хавсави, наводно члан обезбеђења принца Салмана, чији положај је обелоданио француски професионалац који је раније радио са краљевском породицом.

Принц Саудијске Арабије Мухамед бин Салман - Sputnik Србија
Збогом принче: Већ се тражи Мухамедов наследник

Тар Галеб ел Барби, трећи осумњичени, високопозиционирани је краљевски чувар који је због својих способности пребачен у касарну у Џеди, известили су саудијски медији.

Четврти осумњичени је Мухамед Саад Алзахрани, који је путовао са пасошем на име другог члана обезбеђења краљевске породице. Он је на снимцима приказан са ознаком на којој пише друго име.

Последњи осумњичени је доктор Салах ел Тубаиги, шеф за форензичке доказе у Секретаријату за општу безбедност у Саудијској Арабији, који је путовао у Истанбул као део саудијске експедиције и наводно исекао Хашогијево тело, пренео је Танјуг.

„Њујорк тајмс“ је објавио да су турске власти идентификовале најмање девет од 15 осумњичених који су повезани са саудијским војним, владиним или безбедносним службама.

У извештају се наводи да су осумњичени пребачени авионом приватне саудијске авио-компаније која је директно повезана са саудијским Министарством унутрашњих послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала