Колико је реалан рат између Америке и Кине

© AP Photo / Li GangКинеска морнарица
Кинеска морнарица - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Чињеница је да ће амерички и кинески интереси у неком тренутку да се суоче, а тада би једна варница могла да запали сукоб, за чије покретање обе стране имају средства, оцењује војни аналитичар Александар Радић.

Бивши командант америчких снага у Европи, генерал-пуковник Бен Хоџис, упозорио је да би САД за 15 година могле да зарате са Кином.

Генерал је на безбедносном форуму у Варшави објаснио да Америка нема довољне капацитете да уради „све што мора у Европи и на Пацифику како би се изборила са кинеском претњом“.

На питање да ли су оправдани страхови америчког генерала да би за деценију и по могло доћи до отвореног рата Кине и САД, војни аналитичар Александар Радић каже да је Хоџис, још док је био у служби, показао да је озбиљан човек и да добро зна о чему прича.

Према његовим речима, Американци су сила која је и даље неприкосновена, али су ипак одавно препознали да је главни ток будућих збивања Далеки исток.

Бен Хоџес - Sputnik Србија
Амерички генерал у годину предвидео рат с Кином

Како објашњава, природно је да када једна сила нараста, попут Кине која заиста брзо напредује, то доводи до сукоба са конкурентским силама.

„Чињеница је да у је овом тренутку америчка моћ непоропорционално већа од конкуренције у подели глобалног колача моћи, али и Кина показује да је земља која ће врло брзо пројектовати своју војну моћ далеко од својих граница. Она гради флоту отвореног мора, носаче авиона, има намеру да гради базе на теренима далеко од своје територије и окренута је, што је јако важно, према топлим морима. Коначно, Кина иза свега тога има снажан економски мотор и демографију која јој иде у прилог. Дакле, све је то природан низ елемената који ће довести до јачања Кине и конфликта са америчким интересима“, наводи Радић за Спутњик.

Упитан да ли је Кина заинтересована да ратује са САД, Радић каже да би на то питање релевантни људи из кинеског и америчког руководства сасвим сигурно одговорили да рат није опција.

„Међутим, историја говори да су сви ратови великих сила настали јер је у једном тренутку след збивања — нарастање моћи и конфликт интереса доводио до сукоба. Мислим да је Хоџис пре свега на то мислио када је говорио о сукобу Кине и САД. Дакле, не као о нечему што је потпуно извесно, већ о чињеници да ће амерички и кинески интереси да се суоче. Тада је питање једне варнице која би могла да запали сукоб, а и једни и други ће имати средства за његово покретање“, примећује Радић.

Како објашњава, ако посматрамо само морнарицу, потпуно је природно да Кина постаје стварни конкурент САД:

„Kина ће покушавати да гради базе и слаће бродове симболично „иза леђа“ Американцима, па може доћи у ситуацију да подржи неку страну у неком конфликту. Тако можемо да замислимо сценарио у коме ће уследити потези који ће довести до оружаног конфликта“, напомиње Радић.

Коментаришући оцену генерала Хоџиса да Америка на Пацифику нема капацитете да се избори са Кином, Радић каже да је извесно да САД данас имају мање ресурсе него што је то раније био случај.

Танкер - Sputnik Србија
Америка и Кина се „свађају“ — Гаспром користи

Он објашњава да су техника и наоружање којима САД располажу изузетно скупи, а јако је спор и процес увођења сложених система, од носача авиона и свих пратећих бродова до вишенаменских борбених авиона.

„Осим тога, америчка војска је исцрпљена ратовима који су вођени од 2001. године. Све су то елементи који ће на дужи рок бити вероватно још лошији по Американце, јер кинеска војна индустрија прави све више наоружања и показује велику озбиљност у намери да створи снажну силу. У том контексту мислим да ће Американци имати проблем да прате Кинезе и мораће да се суоче са тим да би у неком сценарију, за десет или двадесет година, могло да се догоди да Кина може у неком делу своје интересне сфере да парира Американцима“, указује Радић.

Американци, како објашњава, никада не могу комплетно искористити свој војни потенцијал, јер су глобална сила и морају да одрже своје присуство на разним тачкама планете.

„Са друге стране, Кинези могу у датом моменту, рецимо у Јужном кинеском мору, да концентришу своје снаге и кажу да су тамо неприкосновени“, закључује Радић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала