„Ја пристрасан и против Срба? Чисти руски нонсенс!“

© REUTERS / Dado RuvicВалентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину.
Валентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину. - Sputnik Србија
Пратите нас
Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изјавио је да Русија има „осећај да је пристрасан и да је против Срба у Босни, што је чисти нонсенс“.
Високи представник за Босну и Херцеговину Валентин Инцко - Sputnik Србија
Може ли Инцко напустити Босну

Он је у интервјуу за сарајевски „Дневни аваз“, који је дао након што је пред Саветом безбедности Уједињених нација (СБ УН) поднео 18. редовни полугодишњи извештај о ситуацији у Босни и Херцеговини, говорио и о руском утицају у БиХ, преноси Танјуг.

На констатацију новинара да га је Кина, која је овог месеца председавајућа СБ УН, посебно поздравила и питање зашто је онда Москва толико против наставка његовог ангажмана у БиХ, Инцко је одговорио да би то требало питати Русе, а не њега.

„Њихов је осећај да сам ја пристрасан и да сам против Срба у Босни, што је чисти нонсенс. Ја сам само против свих оних који крше Дејтон. То значи и против оних који оспоравају да се у Сребреници догодио геноцид“, рекао је Инцко.

Он је додао да је управо у Савету безбедности рекао да су они који оспоравају пресуде Хашког трибунала, који је основао тај орган УН, у суштини против Савета безбедности.

„Видели сте, много је држава изразило забринутост због повлачења Извештаја о Сребреници у Републици Српској (РС). Искористио сам прилику и у УН истакао да Србија, за разлику од РС, свој извештај о Сребреници није повукла. Очигледно да сада у вези са тим имамо размимоилажење између Бањалуке и Београда“, оценио је Инцко.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала