Аустријски председник: Случај шпијунаже неће покварити односе Беча и Москве

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПредседник Аустрије Александер Фан дер Белен
Председник Аустрије Александер Фан дер Белен - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустријски председник Александер фан дер Белен сматра да случај наводне шпијунаже у корист Русије неће дугорочно и озбиљно покварити односе Беча и Москве.

„То неће озбиљно покварити наше односе са руском владом“, изјавио је председник Аустрије у интервјуу за аустријску радио-телевизију ОРФ.

Шпијунирање - илустрација - Sputnik Србија
Шпијунска афера — казна Москви и Бечу за добру сарадњу

„С једне стране, шпијунажа је неприхватљива, а са друге, сви знамо да све обавештајне службе на свету покушавају на свој начин и не увек легално да добију информације“, додао је он.

Фан дер Белен је саопштио да ће се више информација о наводној обавештајној делатности у корист Русијем појавити за неколико недеља. Истакао је да је у току истрага о томе каквог типа је била информација која је предата и колико је све критично.

Председник Аустрије такође је оценио да је зачуђен колико је јавно аустријска влада саопштила о сумњи у шпијунирање у корист Русије.

Аустријске власти су ухапсиле бившег пуковника оружаних снага те земље због основане сумње да је шпијунирао за Русију. 

Карин Кнајсл - Sputnik Србија
Беч се нада сарадњи с Москвом у истрази о шпијунажи

Информацију је медијима потврдио и аустријски канцелар Себастијан Курц, прецизирајући да се осумњичени шпијунским активностима бавио од деведесетих година прошлог века, све до 2018. године. Такође је објављено да је због инцидента аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсел отказала своју посету Русији.

Касније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да је непријатно изненађен због информација о ситуацији са бившим пуковником оптуженим за шпијунажу у корист Русије у Аустрији. Аустријски амбасадор је у петак позван у Министарство спољних послова Русије у вези са овом ситуацијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала