Турски одговор Саудијцима: Где је тело? Где је бачено? Где је закопано?

© REUTERS / Henry RomeroМинистр иностранных дел Турции Мевлют Чавушоглу
Министр иностранных дел Турции Мевлют Чавушоглу - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је данас да његова земља није задовољна смртном казном коју саудијски јавни тужилац тражи за петоро осумњичених за убиство новинара Џамала Хашогија.
Саудијски принц Михамед на арапском Давосу - Sputnik Србија
У Саудијску Арабију стигао претендент на престо — из Лондона?

Чавушоглу, наиме, инсистира да би осумњиченима који су задржани у притвору у Саудијској Арабији због убиства Хашогија требало да се суди у Турској, преноси АП. 

Он каже и да Турска није задовољна „појединим објашњенима“ саудијских власти, сматрајући да је потребно да се открије и ко је наредио убиство Хашогија, односно ко су прави починиоци.

„Овај процес не може се завршити на овакав начин“, поручио је Чавушоглу.

Коментаришући наводе саудијског тужиоца да је Хашогијево тело раскомадано, Чавушоглу је рекао да то није „спонтана ствар“, наводи Ројтерс. 

„Неопходна опрема и људи су претходно обезбеђени како би га убили и потом раскомадали“, навео је Чавушоглу, који има сумњу и у вези с чињеницом да је Саудијска Арабија оптужила само 11 од 18 осумњичениих, колико је задржано у притвору. 

Истовремено, он је позвао Ријад да открије где се налазе остаци Хашогијевог тела. 

„Где је тело убијеног Хашогија? Где је бачено, где је закопано?“, питао је Чавушоглу. 

Шеф турске дипломатије није рекао да ли Турска има доказе који упућују на то да је тело спаљено. 

Турска је раније тражила да се истраже наводи о томе да је Хашогијево тело растворено у киселини. 

Ријад - Sputnik Србија
Званично из Ријада: Тело новинара раскомадано, принц није крив!

Саудијски јавни тужилац претходно је рекао да је убиство Хашогија наредио шеф преговарачког тима, који је послат у Истанбул како би га вратио у Саудијску Арабију, и затражио је смртну казну за петоро осумњичених за убиство новинара. 

Укупно 11 особа оптужено је за убиство Хашогија, навео је он додајући да је пет особа, којима прети смртна казна, „директно умешано у давање налога за убиство и извршавање тог злочина“. 

Тужилац је додао да није познато где се налази Хашогијево тело и навео да је у току истрага како би се утврдила локација на којој се налазе остаци тела убијеног новинара, пренео је Танјуг позивајући се на Ројтерс. 

Он је рекао да је Хашоги, критичар саудијске политике, убијен у конзулату те земље у Истанбулу 2. октобра пошто му је убризгана смртоносна инјекција, а његово тело раскомадано и изнето из зграде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала