„У Немачкој постоји страх због Косова“

© Tanjug / Драган КујунџићАлександар Вучић и Гинтер Крихбаум
Александар Вучић и Гинтер Крихбаум - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка је уздржана по питању иницијативе за размену територија као решења за нормализацију односа Београда И Приштине, али, ако би то био део пакета за решење, о томе треба дискутовати, рекао је председавајући Одбора Бундестага за европске послове Гинтер Крихбаум.
Тачи: Зашто смо увели таксе Србији?

Немачки званичник, иначе близак сарадник канцеларке Ангеле Меркел, рекао је новинарима након састанка са председником Србије Александром Вучићем да је чуо за тај предлог.

Он је истакао да је Немачка, за разлику од Француске, САД, али и Европске комисије, уздржанија по том питању. 

„Не могу да говорим у име Владе немачке, јер представљам Бундестаг, али могу да кажем да код нас постоји страх да такво решење може негативно да се одрази на друге регионе“, рекао је Крихбаум и додао:

„Таква мера није нешто што може да реши цео проблем. Таква иницијатива може бити само део једног пакета.“ 

Крихбаум је нагласио да ако та мера може бити решење, онда о њој треба дискутовати, али је то више у надлежности Европске комисије.

Рамуш Харадинај и Хашим Тачи, архивска фотографија - Sputnik Србија
Тачијевих пет минута који су распирили „игру престола“ у Приштини

Уздржаност Немачке објаснио је уверењем да, поред осталог, ако се размењују нека села, њихови становници могу да стекну утисак да живе у погрешној земљи. 

Указао је и на могуће последице по друге земље региона, наводећи као пример Македонију, у којој значајан део становништва чине Албанци. 

Он је истакао да у проналажењу решења и Приштина има одређену одговорност. 

„Желимо да напредујемо у приступном процесу и мислим да и Приштина треба више да учинио“, поручио је Крихбаум. 

Како је рекао, Немачка ће искористити свој утицај, јер је веома заинтересована за нормализацију односа Београда и Приштине, али и у целом региону, пошто, и поред охрабрујућих примера, постоји још потреба за даљим развојем. 

Србија, према његовим речима, има кључну улогу у региону и свесна је те одговорности.

Упитан за нове царине које је Приштина увела на српску робу, Крихбаум је нагласио да такве мере никада нису добре. 

„Можете претпоставити да ја као члан једног Одбора који се бави питањем ЕУ не могу да сматрам да су царине успешна прича. Основа ЕУ су слобода кретања, робе, људи и услуга. Само тако је могуће развијати привреду. Царине значе да ће роба бити скупља, што повлачи са собом да ће се смањити потражња“, указао је Крихбаум. 

Он је поновио да царине нису никада решење и указао на то да САД и ЕУ тренутно разговарају о царинама због одлуке америчке администрације да уведе царине ЕУ и контрамерама Брисела.

Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Дебакл у Хесену који мења Европу (видео)

Крихбаум је јасно поручио да Немачка подржава Србију на њеном путу ка ЕУ. 

Пренео је новинарима да је са председником Србије имао веома добар састанак и истакао да је посебно запажен економски развој Србије. 

„Мислим да Србија сада може да убира плодове реформи које је предузео Александар Вучић 2014. док је био премијер“, нагласио је Крихбаум. 

Он је подсетио да је Одбор којим председава у Бундестагу надлежан за приступне преговоре и оценио да приступни преговори са Србијом напредују. 

„Са задовољством могу да кажем да идемо напред, корак по корак. Србија има пуну подршку Немачке на њеном путу у ЕУ“, рекао је Крихбаум. 

Упитан за напредак по питању поглавља 23 и 24, Крихбаум је рекао да су то главна поглавља у приступном процесу, уједно и најтежа, уз Поглавље 35 за Србију. 

„Из области ова два поглавља покренуто је пуно реформи. Међутим, још нисмо на циљу, а јасно је да ни данас, а ни сутра, Србија не улази у ЕУ. То су ствари које морају да се развијају. Европска комисија није једина која уочава напредак, већ то чине и многе чланице ЕУ, а тако и нордијске земље“, објаснио је он. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала