Упозорење: Ови лекови за висок притисак изазивају рак

© Flickr / RobТаблете, илустрација
Таблете, илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) издала је хитно упозорење лекарима и пацијентима о штетности лекова за висок притисак. Лекови који су у изузетно широкој примени у Србији, јер се дају свим пацијентима оболелим од хипертензије, а садрже активну супстанцу хидрохлортиазид, могу да изазову немеланомски рак коже.

У вестима телевизије „Прва“ објављен је списак од чак 32 спорна лека:

Енелаприл, виваце, термикол, кораце, телмипрес, скоприл, ирузид, небилет, микардис, прилазид, лосар, еринорм, хемоквин, хемопрес, ирбенида, приленап, прилинда, тенсек, јанида, амприл, казакомби, енап, лориста, толукомби, валсакомби, лодоз, кондиован, моноприл, енатес, биневол, тритаце и диунорм.

Кардиолози кажу да се ти лекови често преписују и упозоравају пацијенте да не прекидају терапију без консултација са лекаром.

Донација органа - Sputnik Србија
Како ће се у Србији убудуће донирати органи

Павле Зелић из АЛМИС-а рекао је за телевизију „Прва“ да лекови неће бити повучени са тржишта и да пацијенти не треба да прекидају терапију.

„Писмо је мера опреза и издато је и у Хрватској и другим земљама Европске уније. Оно није разлог да се лек повуче са тржишта. Повећава се опрез на могућност појављивања ових изузетно ретких типова карцинома. Све ово је једна регулаторна мера чији је циљ да будемо опрезнији. Да лекари и пацијенти обрате пажњу и на кожу“, рекао је он.

Зелић је истакао да се примена лекова наставља, јер је њихова корист велика.

Он је појаснио да је хидрохлортиазид диуретик супстанца која се широко примењује код хипертензије и разних других стања, као и да су резултати две студије у Данској на пацијентима, који су 11 година користили лекове са том супстанцом, показали да је учесталост могућности добијања немеланомских карцинома коже, који су иначе изузетно ретки, незнатно повећана.

„За планоцелуларни карцином учесталост је један до 34 на 100.000 пацијената, а сада се повећава 4,7 пута, а за базоцелуларни од 30 до 150 на 100.000 људи и повећава се 1,3 пута. Промили су у питању и јако је мала вероватноћа“, навео је представник АЛИМС-а и додао да у Србији није забележен случај појаве тих карцинома.

Саветујемо пацијенте, пре свих оне који 11 година пију те лекове, да прате све промене на својој кожи и одмах обавесте лекара уколико примете неуобичајене појаве, рекао је он.

Ти лекови се преписују, уз осталу терапију за лечење високог притиска, оболелима како би се избацио вишак течности из њиховог организма. Медикаменти спадају у такозване диуретике, чије се дејство испољава тако што се избацивањем сувишне течности из тела снижава крвни притисак и смањују отоци настали од задржавања те течности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала