Могу ли се сукобити Мађарска и Македонија — због Груевског

© AFP 2023 / Attila KISBENEDEKВиктор Орбан и Никола Груевски
Виктор Орбан и Никола Груевски - Sputnik Србија
Пратите нас
Мађарска је, како јављају албанске агенције, дала азил Николи Груевском бившем премијеру Македоније, који је требало да се појави на издржавању затворске казне, јер је окривљен за злоупотребу службеног положаја за време свог мандата због куповине „мерцедеса“ за потребе Владе, који се и данас користи.
Фонтана на тргу у Скопљу. - Sputnik Србија
Македонија уложила протест Мађарској због Груевског

Македонија је затражила од Мађарске да изручи Груевског, а опозиција у Мађарској на згради Владе је исписала графит „ВИП азилант“, алудирајући на Груевског, а критикујући свог премијера због такве одлуке.

Да ли ово може да довде до „дипломатског рата“ Мађарске и Македоније и како ће та одлука Орбана утицати даљи ток ситуације у региону, али и у ЕУ?

Ристо Никовски, македонски дипломата у пензији и бивши амбасадор те државе у Русији, Албанији и Великој Британији, уверен је да неће бити никаквог дипломатског сукоба између Мађарске и Македоније због таквог потеза Орбана, али и додаје:

„Ради се о случају који ће бити третиран према свим прописима, пре свега Европске уније, будући да између Македоније и Мађарске нема договора о екстрадицији. Међутим, није споран азил Груевског у Будимпешти, јер је јасно да се ради о политичком прогону и у том смислу мислим да су предузети сви потребни кораци који ће дефакто да реше овај случај. Односи између Мађарске и Македоније биће нормални као и до сада.“

Никола Груевски - Sputnik Србија
Мађарска опозиција оптужује Орбана, Груевски се јавио адвокату

То што је једна држава-чланица Европске уније дала азил бившем македонском премијеру, оцењује наш саговорник, одраз је тога што сви који прате политичку ситуацију у Македонији схватају да у Скопљу није нормална ситуација и да се силују Устав и закони, да се по сваку цену жели промена највишег државног акта и да се промовише уговор са Грчком који је понижавајући и представља капитулацију и брисање македонског народа.

„Према томе, Мађарска и њен премијер лично прате ту ситуацију и мислим да је Будимпешта апсолутно исправно поступила што је показала спремност да прихвати Груевског, јер народ каже: ’Боље сто кривих на слободи него један невин у затвору‘. А ово што се ради у Македонији је апсолутно политички прогон“, каже Никовкси.

У исто време он је уверен да ће Мађарска трпети политичке притиске из Брисела због своје одлуке, али, срећом, Орбан је човек који се држи своје политике и није ничији пион, што није случај са Владом у Македонији.

Груевски Никола - Sputnik Србија
Огласио се Заев: Да ли је Груевски киднапован?

„Ситуација у Македонији је напета, ово што се дешава је скоро незамисливо. Али наша Влада је успостављена уз помоћ Вашингтона и следи његову политику, не водећи рачуна о фундаменталним интересима македонског народа“, додаје Никовски.

На питање колико и да ли ће уопште Орбанова одлука дати „ветар у леђа“ грађанским протестима који се дешавају у Македонији или самој опозицији, наш саговорник одговара да се сад чека да се опозиција експонира јасније и гласније и наводи да то очекује у наредном периоду.

Влада Мађарске је навела да није помогла Груевском да напусти Македонију, те да је поступање Будимпеште према бившем премијеру Македоније резултат „безбедносних разлога“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала