Пронађен узрок топљења Антарктика?

© REUTERS / Pauline AskinПингвини на леднику у Антарктику
Пингвини на леднику у Антарктику - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународни истраживачки тим пронашао је велики извор геотермалног зрачења испод ледника на источном Антарктику, што може бити узрок њиховог топљења, саопштено је на порталу „Сајенс алерт“.

За проучавање леда, стручњаци су користили специјалну летелицу са радаром уз помоћ које су успели да идентификују процесе који се дешавају испод леда на дубини од три километра. 

Антарктик - Sputnik Србија
НАСА узнемирена: Нешто чудно отапа Антарктик

Према резултатима анализе, лед у том подручју источног Антарктика топи се одоздо према горе, а вода која се ствара при отапању одлази у језера испод ледника. 

Према речима истраживача Тома Џордана из Антарктичке службе Велике Британије, процес топљења ледника могао би да траје хиљаде или милионе година, али то не утиче на промене леденог покривача. 

Међутим, он је нагласио да би у будућности вишак воде на дну леденог покривача могао учинити тај регион осетљивијим на спољне факторе, попут климатских промена. 

Научници су дошли до закључка да је додатни узрок топљења ледника њихово излагање радиоактивним стенама и врућој води која извире из Земљине коре. 

Подсетимо, раније је међународни тим геофизичара открио трагове древних континената испод ледника на Антарктику. Истраживачи су утврдили да су неке области источног Антарктика повезане са старим континентом Гондваном, који је обухватао Африку, Индију, Аустралију и Јужну Америку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала