Фостерова одбацила план Терезе Меј о „брегзиту“

© REUTERS / Stefan WermuthБрегзит
Брегзит - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидерка највеће унионистичке партије Северне Ирске Арлин Фостер данас је изјавила да одбацује план британске владе о „брегзиту“, који би сутра, према писањима агенција, требало да буде потврђен на самиту ЕУ у Бриселу.

АП преноси да је Фостерова на годишњој конференцији у Белфасту казала да је споразум о „брегзиту“, који је предложила британска премијерка Тереза Меј, неприхватљив и да мора да буде побољшан у наредним недељама.

Маскота која исмева британску премијерку Терезу Меј која гледа своју брегзит бебу на паради у Деселдорфу. - Sputnik Србија
Завршница „брегзита“: Може ли Британија да се распадне (видео)

Агенција објашњава да је став Фостерове важан зато што њена Демократска унионистичка странка (ДУП) обезбеђује кључне гласове захваљујући којима је Конзервативна партија британске премијерке на власти иако нема већину у парламенту.
Фостерова је, како се наводи, истакла да нацрт тог споразума доводи до уставних питања која не смеју да буду игнорисана.

Она је нагласила да њена партија ДУП инсистира на „исходу који не оставља Северну Ирску отворену за опасност од све већих разлика у односу на остатак Уједињеног Краљевства“.

Та партија је упозорила да би, због плана о „брегзиту“, могла да повуче подршку коју пружа британској премијерки у влади.

У Бриселу се у недељу одржава самит лидера ЕУ на којем би, како агенције преносе, требало да буде потврђен споразум о „брегзиту“, о којем је Брисел преговарао са Великом Британијом.

Ројтерс је претходно известио да је председник Европског савета Доналд Туск изјавио данас да ће препоручити челницима држава чланица ЕУ да потврде тај план.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала