Учестали позиви из Хага припадницима терористичке ОВК

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници ОВК
Припадници ОВК - Sputnik Србија
Пратите нас
Шири се списак бивших функционера и припадника тзв. Ослободилачке војске Косова, који су од Специјалног суда за ратне злочине почињени на територији Косова током последњег рата и после њега, а који ће се ускоро наћи у Хагу.

На том списку су Назиф Мехмети, познат као командант Дини и Семи Луштаку, потврдили су данас њихови адвокати.

Телевизија Т7 јавила је раније данас да је шеф војног суда тзв. ОВК Сокољ Добруна (79) потврдио да је добио позив да се сутра појави у Специјалном суду за ратне злочине у Хагу. Он је рекао да не зна у ком је својству позван да се појави пред судом, те да ОВК није починила никакав злочин, али да ће он сарађивати са судом.

Присталице и подржаваоци ОВК-а - Sputnik Србија
Кад проговори „командант Реми“: Од чега могу да стрепе Тачи и Чеку

Да је позив добио Мехмети, познатији као командант Дини, потврдио је његов адвокат Тахири Рецај, који није рекао у ком својству је његов брањеник позван од Специјалог суда.

Рецај каже да је његов клијент позван да се јави 22. јануара, 23. и 24. јануара, не откривајући детаље из позива, односно да ли је Мехмети позван као сведок или оптужени, као ни где ће бити саслушан.

Рекао је да ће тим поводом писату Управном суду и затражити појашњење, пошто је овлашћен да Мехметија заступа у овом случају. Мехмети је, иначе, био део групе Лап и суђено му је 2013. године у Приштини за ратне злочине.

Осим њега, за ратне злочине је тада суђено и Ррустему Мустафа Реми и Латифу Гасхију.

Један од позваних од Специјалног суда је и лидер Србице (Скендераја) и бивши командант тзв. ОВК Сами Луштаку, пренео је Зери инфо. Његов адвокат Арианит Кочи је рекао да је његов брањеник позван да се пред овим судом појави 14. јануара 2019. Кочи је рекао да је реч о позиву за саслушање.

„Уз овлашћење мог клијента Самија Луштакуа, обавештавам вас да је он добио позив да се појави 14. јануара 2019. у Специјалном суду у Хагу“, рекао је Кочи, пренео је Танјуг.

Он је рекао да је његов клијент спреман да се изјасни о свим околностима из истраге и да ће у Хаг отићи добровољно.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала