Путин о случају „Бутина“: Шта ли ће јој још накарикати?

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин председава Саветом за развој грађанског друштва и људска права
Председник Русије Владимир Путин председава Саветом за развој грађанског друштва и људска права - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да се не слаже са предлогом о либерализацији казни за стране држављане. Он сматра да то не би било праведно према Русима.

Директор Савета за људска права Русије Михаил Федотов раније је предложио да се у Русији уведе нова врста казне за странце: протеривање за мање или средње злочине са забраном уласка већ неколико година.

„Што се тиче либерализације казни за стране држављане, уместо казнене мере или уместо лишавања слободе и новчаних казни, послати их у домовину — не слажем се. Видите, ставићемо грађане Русије и странце у различити положај. За једно те исто дело руски држављанин може да се нађе иза решетака, а странац ће једноставно отићи кући. Каква је то казна за њега“, рекао је Путин на заседању Савета.

Један од притворених морнара са украјинских ратних бродова, капетан 3. класе Владимир Лесовој у суду у Симферопољу - Sputnik Србија
Свим украјинским морнарима одређен притвор

Он је подсетио да са већином земаља Заједнице Независних Држава Русија нема визни режим.

„Пошаљемо кући, он седне у авион на аеродрому и одлети у други град Русије. Изађе и оде у шетњу. И то је све, казна је готова“, додао је руски председник.

Коментаришући држављанку Русије Марију Бутину, која је ухапшена у Сједињеним Америчким Државама, Путин је рекао да њој прети казна затвора од 15 година и додао да је питао све директоре обавештајних служби, али они о њој ништа не знају.

Руска активисткиња Марија Бутина ухапшена у Вашингтону за шпијунажу - Sputnik Србија
Бутина: Дискриминација и неадекватна медицинска помоћ

„Ова несрећна девојка седи (у затвору)… прети јој казна од 15 година затвора за шта? Када сам чуо да се око ње нешто догађа, имали смо јавни догађај и на почетку сам питао све директоре наших обавештајних служби ко је она? Нико ништа не зна о њој, једини ко нешто о њој зна је у Савету Федерације, она је радила за неког заменика и то је све. И за то може да добије 15 година. Шта ли ће јој још накарикати за тих 15 година“, рекао је Путин на састанку Савета.

Марија Бутина ухапшена је у јулу у САД. Она је оптужена за заверу са циљем да ради као агент стране владе без регистрације у Министарству правде САД, као и директно за рад као страни агент. Адвокат Рускиње тврди да она није учинила ништа незаконито и да се њене везе у Сједињеним Америчким Државама у потпуности објашњавају студијама на локалном универзитету на факултету за међународне односе. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала