Вулин: Кфор да разоружа илегалну оружану формацију на КиМ

© AP Photo / Visar KryeziuКосовске безбедносне снаге
Косовске безбедносне снаге - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је одлука Приштине о формирању војске у супротности са мандатом који има Кфор, и истакао да од Кфора очекује да разоружа ту илегалну формацију.

„Посао Кфора је да у складу са Резолуцијом 1244 не дозволи формирање било какве наоружане формације. Да ли можете да замислите да се појави нека паравојна формација на простору севера Косова и Метохије? Каква би била реакција КФОР-а? Колико би им минута требало тада да кажу да било каква наоружана формација није у складу са Резолуцијом 1244? Зашто то не ураде и сада? Шта их то спречава да то ураде и сада“, рекао је Вулин.

Главни хол Стејт департмента - Sputnik Србија
Стејт департмент: И војска и дијалог

На питање какви су контакти Војске Србије са Кфором у последња два дана, министар одбране истакао је да постоји редовна комуникација са Кфором.

„Није то зато што сматрамо да је Кфор безгрешан и да је непристрасан. Као што видите није, и нажалост, више пута нас је разочарао, и не само нас већ и Србе на простору Косова и Метохије. Ми морамо у складу са Резолуцијом 1244 и Војнотехничким споразумом да сарађујемо са Кфором и то радимо. Дакле, имамо непрекидну комуникацију, имаћемо мешовите патроле, а начелник Генералштаба видео се са новим командантом Кфора, 14. децембра у Нишу“, истакао је министар Вулин и нагласио да ће Србија радити све што може да уради да би се сачували мир и стабилност на простору Косова и Метохије, без обзира на то што је поверење Србије често изиграно.

Данас се очекује и одговор Приштине на понуду Брисела када је реч о уведеним таксама.

„Наш врхунски интерес је мир, стабилност и економски напредак региона. Стратегија ЕУ према Приштини досад је била стратегија шаргарепе. Време је да Брисел уместо шаргарепе понуди штап, а то значи да ако кажу да Приштина не укине таксе онда неће бити Споразума о стабилизацији и придруживању, ако се не формира Заједница српских општина неће бити визне либерализације. Док год се то не деси, не може се очекивати напредак“, рекао је Вулин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала