ЕУ о Трамповом писму Вучићу и Тачију

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Писмо председника САД Доналда Трампа упућено председнику Александру Вучићу и Хашиму Тачију ЕУ види као знак подршке и охрабрења дијалогу Београда и Приштине.

То је данас саопштила портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич.

„Ми то писмо видимо као сигнал подршке и охрабрења САД за дијалог који се води под окриљем ЕУ“, поручила је Коцијанчичева.

Александар Вучић и Владимир Путин - Sputnik Србија
Вучић писао Путину

Дијалог Београда и Приштине воде председници Вучић и Тачи уз посредовање високе представнице Федерике Могерини, а да су САД „важан партнер“ у том процесу, истакла је она.

На питање новинара да ли је иницијатива САД, чији су званичници подржали промену граница Косова и Србије, у супротности са ставом Савета ЕУ и да као таква „више штети него што помаже“ дијалогу, Коцијанчичева је поновила да ЕУ има „јасне параметре“ када је у питању могуће решење у дијалогу Београда и Приштине.

„Рад је у току на правно обавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији односа. То би довело до трајног решења за отворена питања које мора да буде засновано на међународном праву, у складу са ЕУ законима и прихватљиво за све земље-чланице“, закључила је Коцијанчичева.

У Европској комисији додају да је питање дијалога Београда и Приштине била тема разговора председника Жан-Клода Јункера са премијерком Србије Аном Брнабић.

Наводи се да је том приликом председник Европске комисије охрабрио наставак дијалога, као и даље регионалне интеграције Западног Балкана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала