Шредер: Недопустиво да САД диктирају Немачкој с ким ће да тргује

© Sputnik / Сергеј Гуњејев / Уђи у базу фотографијаГЕРХАРД ШРЕДЕР
ГЕРХАРД ШРЕДЕР - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши немачки канцелар Герхард Шредер заложио се за одлучније удаљавање Немачке од САД, пише немачки лист „Ди велт ум зонтаг“. У интервјуу за тај лист бивши немачки канцелар је нагласио да није антиамериканиста, али да је суштина његовог залагања у спољној политици била независна позиција у односу на САД.

Шредер је навео да се то посебно очигледно испољило у одбијању учешћа Немачке у ирачком рату.

Председник Савета директора компаније Норд стрим 2 и бивши немачки канцелар Герхард Шредер - Sputnik Србија
Шредер: САД се понашају као окупатори

„Уз све заслуге Американаца за развој Немачке после 1945. године, управо такав став поново сматрам разумним. Суверена држава не сме да допушта да јој САД говоре с којим земљама може да тргује. То неће проћи“, рекао је Шредер. 

Говорећи о захтевима администрације америчког председника Доналда Трампа да Берлин ограничи или обустави трговину с разним државама Шредер је навео: „Иран, Кина, Русија – ако се зако даље настави, убрзо ни с ким нећемо моћи да имамо економске везе. За земљу која је толико зависна од извоза, као Немачка, то је неприхватљиво. То је неопходно рећи и Американцима, уз сво поштовање и пријатељство“. 

Лист подсећа да Сједињене Америчке Државе врше велики притисак на Немачку у вези с пројектом „Северни ток 2“, са циљем да се тај пројекат обустави. 

„Они то не раде из љубави према Украјини, него зато што више воле да сами испоручују гас Немачкој – течни гас који је лошијег квалитета, а скупљи, од гаса из гасовода“, објаснио је Шредер у интервјуу немачком листу. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала