Дачић на Конгресу СПС-а: Спремни смо само на праведан компромис

© Tanjug / Зоран ЖестићКонгрес СПС
Конгрес СПС - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић истакао је да је питање Косова и Метохије најтеже за Србију, да готово ништа није на нашој страни, али да је наша земља успела да преокрене ситуацију и да ниједно решење, па чак ни дискусија о решењу за Косово, не може да се дешава без знања и учешћа Србије.

 

Чврсто стојимо на томе да Србија не може бити понижена и може прихватити само праведни компромис, рекао је Дачић у говору којим је отворио 10. Конгрес СПС-а.

Нема те силе, каже, која ће Србију натерати да по цену губитка националних и државних интереса уђе у ЕУ, а изгуби Косово.

То је неупоредиво. Некада се говорило о нечасним понудама, а сада би било логичније да понуде да не уђемо у ЕУ, а да изгубимо Косово, с обзиром на однос ЕУ према Србији. Међутим, ми смо за европски пут Србије, рекао је он.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
ЕКСКЛУЗИВНО Дачић: Ако се Америка укључује у дијалог Београда и Приштине, позивамо Русију!

Дачић је истакао да као председник партије може да каже да ниједан социјалиста никада није био издајник и да се тиме поноси.

Према његовим речима, налазимо се у критичном тренутку, у ком је на нашој генерацији да реши ово вековно питање солуцијом која ће донети дуготрајни мир и стабилност будућим поколењима.

Истакао је да су околности у којима се Србија бори такве да готово ништа није на нашој страни.

„Власт у Приштини се понаша као размажено дериште, које ломи све по соби ако не добије оно што жели, а њихови политички родитељи то допуштају, не помишљајући да им извуку уши, казао је Дачић.

Упитао је шта ће бити следеће после такси, формирања војске, и нагласио да се Србија бори за КиМ и за све Србе који тамо живе, а у томе, истакао је Дачић, имамо само себе.

„Морамо бити свесни тога. Србија је сопствени трудом успела да преокрене читав процес око КиМ, који је водио ка цементирању независности и укључењу Косова у међународне организације. Тај тренд је заустављен. Засад је 12 држава повукло признање Косова као независне државе. Косово није примљено у Унеско, није примљено у Интерпол“, подсетио је он.

Рекао је да му је председник Србије замерио што се превише радовао победи у Интерполу и рекао да је размишљао да би био тужан да смо изгубили и да не може да буде тужан када смо победили.

Указао је да су у Унеску најпре 92 земље гласале за пријем Косова, а три године касније — 76.

Педесет земаља је било против, а сада 56. Успели смо да преокренемо ситуацију, и то је оно што екстремним снагама у свету и Приштини смета. Њима смета то што не могу да добију све што су годинама и деценијама раније радили кршећи међународно право, оптужујући Србију да је крива за наводно етничко чишћење и геноцид. Српски народ је највећа жртва геноцида у Хрватској, БиХ и на КиМ“, нагласио је он.

Принципијелни став СПС-а и Владе Србије је, како је подвукао, да никада нећемо признати независност Косова.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала