Кустурица за Спутњик открива од чега ће „побећи“ кад буде снимао филм о Јасеновцу (видео)

© SputnikЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија
Пратите нас
Нагло правити филм о Јасеновцу је као правити филм о Првом свјетском рату, а мислим да то није добро зато што филм мора прије свега да израсте из доброг амбијента. Није иста ствар направити водоскок и филм. А овде се ти појмови бркају, каже за Спутњик Емир Кустурица.

Редитељ Емир Кустурица најавио је 12. филмски и музички фестивал „Кустендорф“ који ће бити одржан на Мећавнику од 11. до 16. јануара.

На питање Спутњика да ли се већ више од једне деценије осећа усамљено у мисији истицања ауторског филма и промовисања младих талената, Кустурица одговара да је он један од оних који су успели да језик фестивала преведу на језик биоскопа.

„Сви моји филмови које сам радио су били приказивани заправо срећном игром околности, јер су на фестивалима били препоручени у огромном броју земаља и у огромном броју биоскопа. И то је оно што је сада све више у опасности, како због ’Нетфликса‘, који сигурним корацима преузима биоскопе у своје руке, тако и због смањене могућности да се из једног простора фестивала уђе у оно што се зове дистрибутивна мрежа.“

Редитељ је сликовито објаснио да је та дистрибутивна мрежа нападнута са великим бројем кромпира испод којих је немогуће наћи онај најфинији. Јер чак и ако се нађе, биће му онемогућено да живи у биоскопу.

„Ја сам један од оних који планира своје филмове мултикултурно, односно оно што је идеја мултикултурних друштава, то је моја идеја о филму“, каже редитељ поводом почетка рада на филму о страдањима и страхотама у Јасеновцу.

Мет Дилон - Sputnik Србија
Мет Дилон долази на „Кустендорф“

„Имам сада три, четири пројеката од којих не знам који бих прије започео. Али то ми се свиђа. Као кад читам двије, три књиге, па прочитам прво ону која ми је најдужа. Дакле, филм о Јасеновцу је у повоју. Он би требало да добије своју основу, али сматрам да се серија пригодних филмова који су у Србији започети наставља и већ постоје претенденти који су једноставно то заблокирали“, рекао је мокрогорски професор и додао да ће се сигурно позабавити том темом, али никако у духу у којем је у последње време српска кинематографија направила неколицину пригодних филмова. Он сматра да то једноставно није добро за амбијент.

„Сада правити филм нагло, одједном о Јасеновцу, то би било као правити филм о Првом свјетском рату, а мислим да то није добро једноставно зато што филм мора прије свега да израсте, како рекох, из доброг амбијента. Није иста ствар направити водоскок и филм. А овде се ти појмови бркају.“

Нашег саговорника смо питали и како оцењује културу у Србији у 2018. години.

„Мислим да постоји добар погон, да постоје људи који једноставно покрећу идеје о култури и да та потреба све више и снажније доминира Србијом. Ево, издвајају и више средстава за филм, покушавају да буду барем оно што је Хрватска и Словенија, што је добро. А општи фонд српске културе је заправо њен заштитни знак. Оно што је у свијету позоришта и филма важно то је да нам јунаци буду прави глумци, а никако представници ријалитија“, нагласио је Кустурица за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала